Här är männen som fått preventivt vistelseförbud i Göteborg
Sedan den första februari i år är det möjligt för polisen att ansöka om vistelseförbud mot personer, även om de inte är dömda för brott.
Den nya lagen om vistelseförbud, så kallad preventivt vistelseförbud, gäller personer som polisen misstänker främjar brottslighet.
”Drivande i gängkriminaliteten”
I Göteborg har polisen använt lagen på totalt 18 män. Samtliga är dömda för brott sedan tidigare. Enligt polisen ingår de även i kriminella grupperingar.
Fyra män, som kopplas till den långvariga gängkonflikten i Biskopsgården, portas från flera områden i Göteborg. Det handlar om områden kring Hisingen, Partille, Gamlestaden, Centrala Göteborg och Munkebäck/Olskroken.
– Dessa fyra har vi identifierat som drivande i gängkriminaliteten på Hisingen och i Göteborg, säger Daniel Norlander, lokalpolisområdeschef på Hisingen.
Männen är sedan tidigare dömda för brott. Bland annat misshandel, grovt vapenbrott, medhjälp till människorov och medhjälp till försök till mord.
Risk för att skjuta eller bli skjutna
Till skillnad från de andra fallen, där personerna misstänks främja brottslighet som allvarligt kan skada tryggheten för människor, anser polisen att det i det fyra fallen med männen från Biskopsgården, finns en risk för skjutvapenvåld.
”XX är en av de personer som riskerar att utsättas för skjutvapenvåld, eller själv utföra eller främja en sådan gärning i närtid. Denna risk har konkret aktualiserats i samband med de senaste våldshändelserna i Göteborg”, skriver polisen.
Men tror du att risken för skjutvapenvåld bara försvinner för att ni ger dem geografiska begränsningar?
– Risken minskar ju. För det blir svårt för dem att göra det i områden som de inte känner sig hemma i, säger Daniel Norlander.
I fallet med de fyra männen gäller vistelseförbudet i endast tre månader. I de övriga fallen gäller förbudet i sex månader.
Det här är lagen om preventiva vistelseförbud:
- Lagen innebär att en person kan förbjudas att vistas inom ett avgränsat område om denne medvetet främjar brottslighet som allvarligt kan skada tryggheten eller där det finns risk för användning av skjutvapen eller sprängämnen. Åtgärden kan beslutas utan att personen har dömts för brott.
- Området kan vara exempelvis allmän plats, skolgårdar och i fordon på allmän plats. Ett vistelseförbud får inte avse ett större område än vad som är nödvändigt.
- Även barn över 15 år ska kunna beläggas med vistelseförbud. Ett vistelseförbud ska förses med de begränsningar och undantag som är påkallade med hänsyn till förhållandena i det enskilda fallet.
- Åtgärden gäller högst sex månader i taget och överträdelser ska bestraffas med upp till ett års fängelse.
- Efter anmälan från polisen fattar åklagare beslut om förbudet. Åtgärden kan överklagas till domstol av den som belagts med ett vistelseförbud. Polismyndigheten kan inte överklaga åklagarens beslut.
Källa: Polisen