Jonas Holmberg, festivalens konstnärlige ledare med årets festivalprogram. Till höger ingången till bion Draken i Göteborg.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet ger Jonas Holmberg sina bästa tips på vad besökaren på filmfestivalen bör se. Foto: Lars Wiklund/SVT

Här är programmet för 2024 års Göteborgs filmfestival

Uppdaterad
Publicerad

Ingmar Bergman möter AI, och skräckmästaren John Ajvide Lindqvists roman i norsk filmtappning är några av filmfestivalens höjdpunkter. Möt Jonas Holmberg, festivalens konstnärlige ledare när han ger några tips bland de runt 250 filmer från ett 80-tal länder som kommer att visas.

Idag släpptes programmet för den 47:e filmfestivalen i Göteborg och som vanligt är det mycket film som visas under 10 dagar i februari. Omkring 250 filmer från ett 80-tal länder kommer visas mellan den 26 januari och den 4 februari.

AI och Bergman

Årets festivalfokus är AI, här en omskrivning av Another intelligence.

– Det är vårt sätt att undersöka filmkonstens och samhällets relation till den nya AI-teknologin. Vi har bland annat gjort en AI-bearbetning av Ingmar Bergmans klassiska film ”Persona” där vi med hjälp av AI-teknik låter Alma Pöysti göra en nytolkning av rollen som Liv Ullman gjorde i originalet, säger Jonas Holmberg, festivalens konstnärlige ledare.

Obi-Wan Kenobi-skådespelare hyllas

En annan av filmerna Jonas Holmberg ser fram emot är invigningsfilmen ”Hanteringen av odöda”, Thea Hvistendahl filmatisering av John Ajvide Lindqvists roman. Men även att hylla årets hederspristagare Ewan McGregor kommer bli en höjdpunkt.

– Han har gjort allt från ”Trainspotting” till att svinga sin ljussabel i ”Stjärnornas krig” och många andra fantastiska roller. Han kommer till Göteborg för att presentera sin film ”Mother, Couch” men också för att ta emot hederspriset och delta i ett längre samtal, säger Jonas Holmberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.