En man med luvtröja och väskor i ankomsthallen på Landvetter flygplats utanför Göteborg, har just anlänt i Sverige från Gaza

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Saed Altatari med fru och barn har precis anlänt på Landvetter efter resan från Gaza. Foto: SVT

Här återvänder Saed och hans familj efter en månads väntan i Gaza

Uppdaterad
Publicerad

Efter drygt en månads väntan får Saed Altatari tillsammans med sin fru och deras tre barn komma hem till Göteborg från Gaza.

– Jag mår bra just nu över att vara här men jag har förlorat hela min familj (red. anm. förutom fru och barn), säger Saed Altatari direkt efter landningen på flygplatsen.

Efter flera veckor i Gaza fick familjen nyligen besked om att de skulle få komma hem till Sverige igen och på onsdagseftermiddagen landade de på Landvetter.

Saed Altatari skulle besöka sin familj men han hann aldrig träffa dem innan kriget bröt ut och hans familj var döda.

Krig mellan Israel och Hamas

Familj kvar i Gaza

På flygplatsen för att möta upp familjen var Wael Altatari, bror till Saeds fru. För honom har de senaste veckorna varit fruktansvärda.

– Det går inte att beskriva, man sitter och kollar på nyheterna hela tiden och hör från släktingar om döda kroppar överallt, säger Wael Altatari.

Men trots att Saeds familj nu är tillbaka i Göteborg kommer de enligt Wael inte kunna slappna av än – för kvar i Gaza finns andra familjemedlemmar.

– Det är jätteskönt att min syster och hennes familj kom ut, men samtidigt är det inte den här glädjen när man vet att min mamma och mina andra syskon är kvar där, säger han.

Kritiska mot Utrikesdepartementet

Både Saed och Wael riktar kritik mot UD som de säger varken funnits på ambassaden i Egypten eller på flygplatsen och de senaste veckorna har varit svåra att nå.

– De har behandlat oss dåligt, jag är besviken på att det har tagit tills nu på att få komma hem, säger Saed Altatari.

Eget ansvar

I ett mail på torsdagseftermiddagen svarar UD på kritiken. Bland annat uppger de att de sedan 10 år har avrått från alla resor till Gaza och att det därför ligger ett extra ansvar på den som trots det väljer att åka:

”Den innebär också att utlandsmyndigheten och UD har mycket begränsade möjligheter att ge konsulärt stöd.(...) UD och ambassaden arbetar intensivt för att följa situationen och vidta de åtgärder som behövs för att kunna bistå svenskar på plats.”

Se scenerna från Landvetter i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet