Här avtäcks Non Violence-skulpturen på skolgården

Publicerad

I dag hade Beatlesmedlemmen John Lennon blivit 77 år om han inte skjutits till döds i december 1980. Hans födelsedag till ära, avtäcker Samskolan i Göteborg en skulptur baserad på Carl Fredrik Reuterswärds klassiska Non Violence-revolver. Ett konstverk skapat efter mordet på John Lennon.

Skynket faller av och duvor stiger över gårdsplanen där ett hundratal av skolans elever, lärare och anhöriga har samlats. ”Imagine all the people... living life in peace...” Hörs från elevorkestern som musiksätter sammankomsten. Det är en avtäckning men också startskottet för det arbete som skolan nu ska påbörja.

– Vi har bestämt oss för att vi vill jobba med de här frågorna och det har vi gjort kontinuerligt i de 116 år som skolan funnits. Det här är ett projekt för att ytterligare öka på detta, säger skolans rektor Peter Järvsén.

Rektorn får också stöd av några av skolans elever. Esther Dahl, Sofia Mälsjö och Linnea Amnäs sitter i solen och äter soppa till musikframträdandena som pågår på scenen bredvid. Enligt dem finns värdegrunden bakom Non Violence-skulpturen redan i väggarna i skolans korridorer.

– Jag har sett statyn som står på Avenyn sen jag var liten och det är kul att vi också får en på skolan eftersom vi jobbar mycket med antimobbning och sånt, säger Sofia Mälsjö.

Sofia, Esther och Linnea äter soppa och lyssnar på sina skolkamrater spela Beatleslåtar. Foto: SVT

En favorit i repris

Det är en blandning av pampighet och uppsluppen stämning som utspelar sig under måndagen på Göteborgs Högre Samskola. Publiken applåderar tillställningen som är rent fullproppad med fredssymbolik, från de vita duvorna till Reutersvärds karakteristiska knutna revolverpipa.

Det är ett ögonblick som är svårrepriserat. Trots det är det faktiskt en favorit i repris, inspirerat av ett tidigare projekt på Lilla Samskolan där yngre elever går.

– Läsåret 2014/2015 jobbade samtliga elever, från förskolan upp till årskurs 6, med fred som övergripande tema och vi jobbade med att varje vecka ha en freds-tes. Sen bearbetades det i klasserna på olika sätt beroende på ålder, säger Nicke Bäcklund som är ställföreträdande rektor för Lilla Samskolan.

Celebra lyckohälsningar

Även 2014 fick skolan ett revolver-monumentet och i samband med presentationen fick eleverna också lyckohälsningar från beatlarna Ringo Starr och Paul McCartney men också FN-politikerna Kofi Annan och Jan Eliasson.

Så var det även denna gång. Nicke Bäcklund läste upp hälsningar från Ringo Starr och Jan Eliasson som konstaterade att skolans elever nu är ambassadörer för Non Violence-organisationen.

– Då har man något mål som man kan försöka nå. Vi får väl se om man når dit, säger Esther Dahl

– Vi fortsätter väl jobba som vi gör. Mycket kommer väldigt naturligt. På skolan tillhör alla någon slags grupp. Vi har trivselgrupp, elevkår och olika kommittéer. Sen gör alla sådana här event ju att skolan blir tightare, säger Sofia Mälsjö.

Det här är konstverket Non-Violence

* Skulpturen är skapad av konstnären Carl Fredrik Reuterswärd som gick bort 2016.

* Den tillkom som en reaktion på mordet på John Lennon men är sedan 1993 också en symbol för organisationen ”The Non-Violence Project”.

* Skulpturen har gjorts i flera versioner och utseendet varierar till viss del. Grunden är dock en skulptur i brons föreställande en revolver med knuten pipa. 

* Verket har blivit en stark symbol för fred och icke-våld och finns på flera platser runt om i världen. Bland annat finns en skulptur utanför FN:s högkvarter i New York som uppfördes 1988.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.