• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Uppsala län. Ett omfattande snöoväder har lett till flera stora trafikolyckor på kort tid och det skapar en stor belastning på sjukvården. Region Uppsala uppmanar därför allmänheten att undvika att ge sig ut i trafiken. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Uppland.

Personer arbetar på och omkring en cockpit-simulator, där en person sitter fastspänd i mitten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med till Chalmers där studenterna bygger en solcellsbil – och visar upp hur deras förra solcellsdrivna bil såg ut. Foto: SVT

Här byggs hemlig solcellsbil på Chalmers – ska köra 300 mil i Australien

Publicerad

Exakt hur den nya solcellsbilen ska se ut är fortfarande hemligt. Just nu lägger ett gäng studenter på Chalmers uppåt 30 timmar i veckan på att få den klar – för att tävla med i den i Australien.

– Det här är första gången man får sätta det man lär sig i praktik, säger Tilde Thurfjell Emilsson, vice project manager.

Den solcellsdrivna elbilen ska delta i tävlingen World solar challenge, i Australien i augusti. Omkring 50 lag från olika universitet världen över deltar i tävlingen.

I Chalmers lag ingår runt 25 teknikintresserade studenter som sedan förra året arbetet med att designa, utveckla, bygga bilen.

Projektet är frivilligt och ligger utanför kurser och skolan. Studenterna lägger ungefär 20 till 30 timmar i veckan på det.

Ska tänja på gränser för teknik

Målet med projektet är inte bara tävlingen utan handlar om att de blivande ingenjörerna ska lära sig att samarbeta. Dessutom tänja på gränserna för teknik och hållbarhet.

– Miljöaspekten av att få vara med, vi vet att vi behöver förändra fordonsindustrin, säger Tilde Thurfjell Emilsson.

Kostar 2,5 miljoner

Tävlingen går ut på att endast med hjälp av solens energi ta sig från Darwin i norr till Adelaide i söder. Resan på 300 mil beräknas ta fem dagar. Men de kommer inte ta in på hotell, utan planerar att campa ute i bushen.

Kostnaderna för hela projektet, med frakt till Australien inräknat, ligger på ungefär två och en halv miljon kronor. Pengarna har de fått från så kallade grants som man kan söka från universitet och sponsorer.

Det är alltså fortfarande hemligt hur den nya bilen ska se, men SVT fick hänga men till verkstaden där den byggs.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.