Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det var rejält trångt när herrgården skulle passera det mest kritiska delen av resan. Foto: Amorina Ahlsell/SVT

Här flyttas den 180 år gamla herrgården – med 10 centimeters marginal

Uppdaterad
Publicerad

Gibraltar herrgård har stått i Johanneberg i Göteborg i 180 år. Nu ska huset flytta. Under fem timmar genomfördes flytten på 500 meter – med endast 10 centimeter marginal på sina ställen.

Långsamt, långsamt rullar huset på en specialtillverkad trailer genom gatorna i Johanneberg i Göteborg. Den 180 år gamla herrgården ska flyttas från Gibraltargatan, 500 meter bort till Orrspelsgatan. Hela flytten beräknas ta fem timmar, så huset rör sig med en fart av cirka 0,1 km/h.

Trång passage skapar problem

Berg knackas bort och trädgrenar kapas när huset närmar sig, så att det ska kunna klämmas igenom även de smalaste passagerna.

– Varje meter har sina utmaningar här, säger Tomas Andersson, arbetschef på Peab.

I den mest kritiska passagen finns endast ett utrymme på 10 centimeter tillgodo på vardera sida, mellan ett berg och ett mer vanligt, stationärt hus. Herrgården lutas då flera grader för att det ska kunna passera i kurvan utan att herrgården skadas.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Herrgården flyttades för att göra plats för nybygge. I klippet berättar Pontus Isaksson, fastighetsområdeschef på Akademiska hus, mer. Foto: Amorina Ahlsell

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.