Coronahundar lämnas tillbaka – fyller hundstall: ”Tråkigt att folk inte har tänkt”

Uppdaterad
Publicerad

När coronapandemin slog till var det många som valde att skaffa hund. Men i takt med att pandemin har klingat av är det nu många som vill göra sig av med sina keldjur.

– Jag tycker det är tråkigt att man inte tänkt när man skaffade hund att den lever i upp emot tio år, ibland längre, säger stallchef Frida Larsson.

Den ideella föreningen Hundstallet märker av ett högt tryck på ansökningar om att lämna bort de hundar som skaffats under pandemin, de så kallade coronahundarna.

Organisationen finns på tre ställen i Sverige och trots att de nyligen öppnat upp en anläggning i Alingsås så menar Hundstallet att det inte räcker för att möta efterfrågan som ökat kraftigt de senaste åren

Föreningen arbetar främst med två olika sorters omhändertagande. Dels de hundar som av olika anledningar inte kan bo kvar i sina familjer, så kallade privata omplaceringar, och dels de hundar som omhändertas av myndigheter, så kallade ärendehundar.

Nära dubbelt så många omplaceringar i år

Enligt Frida Larsson beror ökningen på att människor under pandemin kände att det var ett bra läge att skaffa i hund, i och med att man i stor utsträckning var hemma.

– Sedan trodde man kanske att allt det praktiska skulle lösa sig, vilket det sen inte gjorde när allt drog igång igen, säger hon.

Under första halvåret i år omplacerade Hundstallet sammanlagt 103 hundar till nya hem. Motsvarande siffra för det första halvåret i fjol var 60 hundar.

Starta klippet för att höra stallchefen Frida berätta mer om ansökningsvågen för att lämna in sin hund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.