• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

En blurrad blid på civila kontrollanter och en bild på en spårvang

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Problematiskt”. I klippet hör du Västtrafik om uthängningen av kontrollanterna. Foto: Skärmbild, SVT

Här hängs Västtrafiks kontrollanter ut – på nätet

Publicerad

I februari återinförde Västtrafik civila biljettkontrollanter. Nu har flera av dem hängts ut med bild på nätet.

– Jag tycker det känns lite konstigt att jag är med på den här hemsidan, säger en av de kontrollanter som hängts ut på sajten.

I måndags återinförde Västtrafik – efter över 10 år – civila biljettkontrollanter på test i sex månader i Göteborg, Mölndal, Öckerö och Partille. Samma dag skapades en ny hemsida där flera civila kontrollanter hängs ut med bild och där sajtens besökare uppmanas till att skicka in fler bilder på kontrollanterna.

”De civila kontrollerna är en våldsam upptrappning” står det även på hemsidan.

– Det är problematiskt att man hänger ut myndighetspersoner på de här viset, de gör ju bara sitt jobb, säger Cecilia Wallem, affärsansvarig för biljettkontrollen på Västtrafik.

Enligt Västtrafik kostar fuskåkandet ungefär en halv miljard kronor per år.

Facket: ”Svårt att hindra tekniken”

– Det känns olämpligt att hänga ut folk när man gör sitt jobb, de gör ju bara ett jobb, säger Pierre Eklund, regionalt skyddsombud på Transportarbetareförbundet.

Biljettkontrollanterna har tidigare blivit uthängda på sociala medier, vad har facket gjort för att förhindra det?

– Det är svårt från vår sida att göra något, ansvaret hänger på arbetsgivaren. Vår funktion är att se till att arbetsgivaren gör det de ska. Men det är svårt att hindra tekniken, alla går runt med en kamera och kan fota, säger Pierre Eklund.

Måste inte alltid finnas samtycke

Enligt IMY, Integritetsskyddsmyndigheten, måste det inte alltid finnas samtycke för bilder som publiceras på nätet.

– Man kan få publicera bilder på andra på nätet utan deras medgivande, men det bedöms från fall till fall. Man kan ha gjort ett intresseavvägning, att intresset att publicera bilderna väger större än att du får dina personuppgifter publicerade på nätet, säger Anders Haag, jurist på IMY.

SVT har sökt ansvariga för hemsidan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.