En man står på det som var en damm över örekilsälven i Munkedal

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se bilderna från Lilla röd i Munkedal där laxen har hindrats i över ett sekel – nu är dammen borta. Foto: SVT

Dammen i Örekilsälven har hindrat laxen i 100 år – nu rivs den

Uppdaterad
Publicerad

Här rivs dammen i Munkedal som hindrat laxen i över 100 år.
Förhoppningen är att platsen kan bli ny uppväxtplats för tusentals laxar framöver.

Det var under under 1800-talet som man lät bygga en damm i Lilla Röd i Munkedal för att ta vara på vattnets kraft. Fram till början av 2000-talet försåg den bland annat ett sågverk med el.

Redan 2005 väcktes planerna på att ta bort dammen för att förbättra villkoren för fisken i Örekilsälven, men den gången tog det stopp. Några år senare väcktes planerna till liv igen.

– Örekilsälven är ett av Västsveriges viktigaste laxvattendrag. Hit kommer man från laxlandet Norge för att fiska, säger Per-Erik Jacobsen på Sveriges sportfiske- och fiskevårdsförbund.

Lax trivs i strömt vatten

Laxen trivs bäst i strömt vatten där de lever från romstadiet till tvåårsåldern när de vandrar ut i havet. När dammen i Lilla röd är borta återskapar man strömmen längs 800 meter. Man lägger ut stenar i älven för att skapa nya rum för fisken. Men att man tar bort dammen gör det också möjligt för fisken att nå än längre norrut till Ed.

– Vi kommer provfiska här när allt är klart. Det ska bli väldigt intressant att se, det kommer också vaskas fram nytt bottenmaterial där lax kommer kunna leka. Ingen nu levande människa har sett den här botten.

Nu återstår ett större hinder i älven för fiskarna. Kraftstationen i Torp är fortfarande en besvärlig plats för lax, ål och öring att ta sig förbi. Där pågår den juridiska processen för att få tillståndet att återskapa också den miljön.

– Att ta bort dammen har varit en liten del tidsmässigt jämfört med juridik och ekonomi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.