Två personer håller i en atlanstör

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se klippet på när störarna släpps ut i Göta älv. Projektledaren Linnéa Jägrud och initiativtagaren Dan Calderon med en av de störar som släpptes ut i Göta älv. Foto: SVT

Här kommer utdöda fisken tillbaka till svenska vatten

Uppdaterad
Publicerad

Den har varit utdöd i över ett sekel.
Men på tisdagen gjorde atlantstören historisk comeback i Göta älv.

– Om vi får en långsiktig finansiering kommer vi få storvuxen stör om 20 år, säger Linnea Jägrud på Sveriges Sportfiske- och Fiskevårdsförbund.

Att atlantstörarna placeras ut vid Bohus fästning är ingen slump. Dels finns historiska dokument som visar att stören fanns i området i mitten av 1400-talet, men kanske mer viktigt är att flodarmar delas i två och att man nu kan följa störens framfart.

Drygt 100 atlantstörar har hämtats från Tyskland och har de senaste veckorna fått växa till sig i bassänger. Störarna är bara tio månader gamla men redan en halvmeter långa. Fullvuxna kan de bli över fem meter långa och väga drygt ett halvt ton.

– De lever längst ner på botten så det blir svårt att se dem, säger Linnea Jägrud.

Kan leka – om 15 år

Förhoppningen är att störarna ska föröka sig. Men de kommer ta tid. Först om 15 år blir de könsmogna och kan då kommat att återvända till Göta älv för att leka.

– När de är unga tål de inte saltvatten, så de stannar ett till tre år vid födelseorten.

Atlantstören finns i dag bara kvar som livskraftig art i Nordamerika. I Sverige är den rödlistad och klassad som nationellt utdöd, efter hårt fiske och miljöpåverkan.

– Det här är ett test som hjälper oss förstå var de trivs i älven och längs kusten, och hur vi kan underlätta för atlantstören att komma tillbaka som en livskraftig art i Sverige i framtiden. Men det kräver en större satsning, säger Linnea Jägrud.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.