Batoul Abdullah skapade en svensk folkdräkt med inspiration från Mellanöstern. Foto: SVT

Här möts kulturerna på Fashiondays i Borås

Uppdaterad
Publicerad

Svenska bonader utsmyckade med paljetter från mellanöstern och en svensk folkdräkt med syriska gulddetaljer. Kreativiteten sprudlar på modeutställningen Fashiondays i Borås där kulturerna i år möts.

På fredagen drog modeeventet Fashiondays i Borås igång. Arrangemanget är en mötesplats för designers, näringslivet och modeintresserade.

Eventet pågår under hela helgen, där det är meningen att besökarna ska få inspiration och ta del av modeutvecklingen.

Lampa av en hatt

Några av årets skapare är kvinnor från Afghanska kulturföreningen i Borås och Syriska föreningen Multaka Asham. Genom att låta hemkulturen möta den svenska har de skapat olika föremål och kläder.

– Det här är en hatt som de rika männen hade i Syrien för längesedan, säger Linda Mahfouz och visar sin lampa gjord med en hatt som lampskärm.

– Jag gillar den, det är en ny typ av lampa, säger hon.

Svensk-syrisk dräkt

Totalt har åtta kvinnor träffats i en studiecirkel under flera veckor, samordnat av Medborgarskolan.

En annan av skaparna är Batoul Abdullah. Hon sydde en svensk folkdräkt som till en början var en syrisk dräkt.

– Jag delade på klänningen och gjorde en kjol och en överdel. Den har kvar gulddetaljer från den syriska dräkten, som de syriska kvinnorna har, förklarar hon.

Hållbart

Temat på årets Fashiondays är hållbarhet. Projektledare Katarina Oscar är glad över att få in integration i arrangemanget.

– När man pratar om hållbarhet handlar det ofta om kläder och mat, men det här är också en typ av hållbarhet. Det är ett hållbart sätt för vårt samhälle att alla inkluderas. Om vi får en chans att mötas så tycker jag att det är ett hållbart sätt för framtiden. Det är fantastiskt, det måste vi ha, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.