I den blåa plastbacken ligger knölar av dahlian Hapet Imperial.
– Och där är en Imperial-bil, konstaterar Lars-Anders Hermansson när han går förbi den välputsade amerikanaren mot odlingsbäddarna nedanför huset för att plantera årets första blommor.
Intresset för bilar är stort, men nu är det blommor som gäller. Över 500 dahlior har planteras den senaste veckan. De första bar han för hand, sedan blir det till att lasta traktorskopan full.
Arv efter mamma
Intresset har han ärvt efter sin mamma Hilda, som var den första att odla dahlior på gården Rinnane strax norr om Ed.
– Hon hade lika mycket uppförsbacke i sitt odlande som jag har utförsbacke. På 50-, 60- och 70-talet var dahlian hopplöst ute, en simpel bondblomma. Det var ingen som brydde sig, mot i dag då när intresset är alldeles lavinartat. Det är bra, många yngre som börjar och en del män, säger Lars-Anders Hermansson.
”Höstens drottning”
I samband med Dals-Eds årliga kulturvecka brukar många nyfikna besökare komma till hans trädgård för att se på blommorna, och han brukar också donera buketter till kommunens äldreboenden.
För Lars-Anders Hermansson kommer belöningen av vårens slit när hela trädgården står i blom.
– Den är vacker, inger lugn och harmoni. Den är höstens drottning och vill visa sig. Hon är ingen diva, men medveten om sitt värde.
Fakta
Dahlian härstammar från Mexico. Aztekernas namn på den var Acocotli eller Cocoxochitl.
1789 sänder direktören för den botaniska trädgården i Mexico city, Vicente Cervantes några ”plantdelar” av Acocotli till direktören för Madrids botaniska trädgård, Abbe Antonio Jose Cavanilles.
1791 får de namnet Dahlia efter den svenske botanisten Andreas Dahl.
Över 50 000 sorters dahlior har registrerats under de drygt 2000 år som blomman har förädlats.
Källa: Svenska Dahliasällskapet