• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ruben Östlund vill förändra skapa diskussion genom att regissera biopubliken. Se i klippet hur det kan se ut. Foto: Bild ur filmen ”This is Cinema”

Ruben Östlund regisserar biopubliken på Göteborgs filmfestival

Uppdaterad
Publicerad

Nu ska biopubliken bli regisserad av Ruben Östlund. I alla fall under en av föreställningarna när Göteborgs filmfestival startar i slutet av januari. Men vill du vara med får vara beredd på att berätta vem du egentligen är.

I klippet får du ett smakprov på hur Ruben Östlunds kontakt med publiken kan se ut

Hur agerar en biopublik egentligen? Det vill Ruben Östlund ta reda på med hjälp av en specialföreställning på Draken 28 februari när den 46:e filmfestivalen i Göteborg precis har startat.

I föreställningen ”This is cinema!” visas Östlunds film ”Triangle of sadness” på bioduken och regissören kommer själv vara på plats i salongen för att regissera sin egen publik.

Mobiltelefon i salongen diskuteras

”Nu har jag jobbat fem år med att göra en film och sedan när jag ska visa den så har ni ingen respekt för det. Biografrummet har ju en helt annan roll än att ni sitter och dopaminscrollar på mobilen!”

Citatet är taget ur trailern där Östlund skäller på hur publiken använder sina mobiltelefoner under en filmföreställning. Mobiltelefon på eller av är en av de frågorna som ska diskuteras.

”Här gömmer vi oss i bänkraderna och tar mindre ansvar för föreställningen. Efter visningarna går vi hem utan att diskutera vad vi har sett. Den typen av biobesök är det knappast värt att lämna de individuella skärmarna för”, säger Ruben Östlund själv i ett pressmeddelande.

Vill lära känna publiken

Ruben Östlund vill också lära känna sin publik innan han inleder debatten.

– För att få köpa biljett till föreställningen måste man svara några av Ruben Östlunds frågor: hur mycket man tjänar, vem man röstar på, när man grät senast, för att han ska lära känna publiken i lokalen, säger Jonas Holmberg, konstnärlig ledare Göteborg Film Festival.

En av frågorna är vilken roll publiken spelar under en föreställning?

– Ja, precis. Han vill sätta fokus på biografen är ett social rum där vi tar ansvar för varandra och hur vi påverkar varandra med upplevelser, säger Jonas Holmberg.

Föreställningen äger rum på biograf Draken i Göteborg lördagen den 28 januari.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.