– Hajarna fungerar som ambassadörer för att sätta ljus på att den biologiska mångfalden i haven minskar, säger Helen Sköld som är akvariechef på Havets hus i Lysekil.
Viktiga för ekosystemet
Inför en stor publik i Lysekil på måndagseftermiddagen så släpptes tio småfläckiga rödhajar ut i havet. På tisdagen kommer ytterligare fem hajar att släppas ut i det fria efter att ha fötts upp i Havets hus.
– Större fiskar är viktiga för ekosystemet, som till exempel småfläckiga rödhajen och pigghajen, annars kan det resultera i till exempel algmattor och bottendöd. Så för att ha en bra balans i haven så behövs dessa djur, säger Helen Sköld.
Projekt pågått sedan 2002
Den småfläckiga rödhajen var tidigare även rödlistad, men har nu en stabil population. Efter släppen denna veckan med totalt 15 hajar så finns det då omkring 80 hajar längs med Bohuskusten.
– Kunskapen om småfläckiga rödhajen är knapp och vi vill höja kunskapen kring den. Vi märker hajarna för att till exempel kunna upptäcka deras vandringsmönster, säger Helen Sköld.
Fakta om projektet och om småfläckig rödhaj
Idag är det helt förbjudet att fånga småfläckig rödhaj i svenska vatten, men beståndet klassas numera som livskraftig. Sedan 2002 föder Havets hus upp och släpper ut märkta småfläckiga rödhajar i syfte att stärka det lokala beståndet och öka kunskapen om hajen.
Utsläppta hajar har återsetts i Gullmaren, Fjällbacka och i Vestfold i Norge.
Arbetet sker sedan några år i samarbete med Världsnaturfonden.