Malin Johansson, Albin Karlsson och Maria Nordgren på Fristadskolan berättar för SVT:s reporter om en hård jargong mellan eleverna. Foto: SVT

Hård jargong bland elever i Fristad

Uppdaterad
Publicerad

Grova skämt är vanliga. Elever på Fristadskolan menar att det kan vara svårt för lärarna att avgöra vad som är på skoj och vad som är kränkande på riktigt.

– Det är vanligt att man skojar om att man är ful och tjock och sådana grejer, säger eleven Albin Karlsson.

Fristadskolan är en av skolorna i Borås som hotas av vite efter Skolinspektionens tillsyn. Bland annat för att skolan brister i trygghet, studiero och åtgärder mot kränkande behandling.

Gränsen mellan vad som är ett skämt och vad som är en kränkning är inte alltid helt tydlig. Enligt eleverna i nian kan det kan vara svårt för lärare att hänga med.

Borås skolor

– Vi skämtar grövre och det kan låta hemskt, men för oss är det bara skämt. Då vänjer sig lärare vid det och det är svårt att märka när det är på riktigt och personen blir sårad, säger Maria Nordgren.

15 procent kränkta

När Skolinspektionen nyligen granskade Fristadskolan fick över 100 elever svara på en enkät. 15 procent sa att de blivit kränkta i skolan och var tredje elev tyckte inte de vuxna var bra på att säga ifrån när en elev behandlas illa

– Man kan inte bara gå på lärarna om att de gjort fel. Det är svårt för dem att se när det är jobbigt för en person och hur länge det hållit på, säger Malin Johansson.

Att lärarna skulle kunna gör mer är eleverna Maria, Malin och Albin i nian överens om. Elevrådet på skolan har drivit frågan om fler rastvakter i korridorerna.

– Det kanske låter töntigt men för vissa människor blir det en större trygghet. För att känna att i fall något händer nu så finns det en lärare som kan höra mig, säger Malin Johansson.

Har ni fått gehör för det?

– Vi har tagit upp det sen sjuan, men det har inte blivit så mycket bättre, säger Albin Karlsson.

Malin Johansson tror att det är svårt för lärare att komma loss.

– Jag har nog aldrig sett en lärare i korridorerna utan att läraren är på väg till en lektion tror jag, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Borås skolor

Mer i ämnet