Det är så kallade modulhus man satsat på och som nu står klara för 36 intagna att flytta in i. Men det är inte bara i Borås som fängelseplatserna blir fler.
Starta klippet för att se när generaldirektör Martin Holmgren klipper bandet.
Platsbrist inom Kriminalvården
Det råder platsbrist och Kriminalvårdens plan är att antalet fängelseplatser på landets anstalter år 2031 ska landa på närmare 2 500 fler än idag. 4 500 platser ska bli 6 957.
– Beroende på hur behovet ser ut framöver tillkommer därutöver tillfälliga platser och beredskapsplatser, säger Olaf Zobel som är pressekreterare på Kriminalvården.
”Trycker på en trygg anställning”
Har Kriminalvården de resurser som behövs för detta?
– Vi försöker rekrytera medarbetare parallellt med att platserna byggs ut. Just nu är vi en bra bit över 14 000 och det är roligt att så många vill jobba, men jag ska inte sticka under stol med att det är en utmaning. Det ser väldigt olika ut beroende på var man kollar. Det kan finnas lokala förutsättningar som spelar roll. Men det är vi inte direkt ensamma om, det finns fler myndigheter som söker medarbetare, säger Olaf Zobel.
Hur gör ni för att locka medarbetare till er?
– Vi brukar trycka på att det är en trygg anställning och att man får möjlighet att hjälpa människor. Men lokalt kan det finnas andra saker man trycker på just där.
Vad är ett modulhus?
Modulhus är en enklare husmodell som kräver kortare bygglovshandläggning. På så sätt får Kriminalvården nya platser snabbare. Modellen används på flera anstalter runtom i Sverige för att öka antalet platser i hög takt.
Källa: Kriminalvården