En man i förgrunden blickar över ett rum fyllt med monitorer.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Från ett litet rum på Stampgatan i Göteborg följer polisen västsvenskarna i direktsändning via 150 kameror. En siffra som snart kommer flerdubblas. Foto: SVT/Per-Olof Stjärnered

Härifrån bevakar polisen människor med hundratals kameror

Uppdaterad
Publicerad

Från ett litet rum på Stampgatan i Göteborg följer polisen västsvenskarna i direktsändning via 150 kameror. Om två år kommer det att finnas cirka 600 kameror. Men systemet är i nuläget inte tillräckligt effektivt.

– Det beror på att vi inte har tillgång till de här smarta algoritmerna som finns, säger Tobias Stenström chef för sektionen för kamerabevakning och analys i region Väst.

I måndags meddelade justitieminister Gunnar Strömmer att man ska snabbutreda lagändringar gällande övervakningskameror. Det skulle i så fall kunna innebära att polisen får rätt att använda tex ansiktsigenkänning.

Behöver ”smart” teknik

Och det är precis sådana ”smarta” verktyg som polisen Tobias Stenström menar måste till för att kamerabevakningen ska ha önskad effekt.

– Desto fler kameror vi får desto svårare blir det att söka i det. Då måste tekniken jobba innan det händer någonting, säger han.

Om två år räknar polisen med att det ska finnas ungefär fyra gånger fler kameror i Västsverige, alltså uppåt 600 kameror. Idag sitter det kameror i Göteborg, Trollhättan, Borås, Halmstad och Falkenberg.

Ett rättssäkert system

Men att det skulle innebära några direkta risker att i allt större utsträckning övervaka befolkningen tror inte Tobias Stenström och hänvisar till interna kontroller och Intergritetsskyddsmyndigheten.

– Har man ett rättssamhälle med högt förtroende för rättsstaten så ser jag inte några bekymmer egentligen, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.