Richard Brodd (L), ordförande för Göteborgs hbtq-råd, berättar att det finns saker att jobba vidare med kring trygghet för hbtq-personer i staden. Foto: SVT

Hbtq-rådet: Många utmaningar i utsatta områden

Publicerad

Det har blivit lättare att leva som homosexuell i Göteborg det senaste decenniet. Det säger Richard Brodd (L), ordförande för stadens hbtq-råd. Samtidigt finns det områden och stadsdelar som man behöver arbeta mycket mer med, anser han.

Sedan Göteborgs stad för sex år sedan införde ett hbtq-råd har en hel del hänt i kommunen. Numera finns en hbtq-plan som staden arbetar efter. De sista åren har rådet dessutom utbildat många av stadens anställda och arbetat mycket med normer och värderingar inom föreningslivet.

– Man kan vara mer öppen nu med sin sexuella identitet, men kanske inte överallt. Det finns fortfarande många utmaningar i till exempel utanförskapsområden, säger Richard Brodd (L).

Planer på ”regnbågshus”

Rådet som ligger direkt under komunstyrelsen består av sex politiker från de olika partierna, men också 13 representanter från olika organisationer som jobbar för att förbättra situationen för hbtq-personer i staden. En hbtq-plan som gäller för åren 2018-2021 har antagits och man jobbar för att uppnå 33 olika punkter.

– Man diskuterar nu ett ”regnbågshus” med gemensamma mötesplatser. Ett annat område i planen är skyddade boende. Där har man inte kommit långt, men det finns en ambition att man vill göra detta, säger Richard Brodd (L).

Svår fråga att närma sig

Från att ha varit en av landets sämsta städer för hbtq-personer så utsåg RFSL Göteborg till den bästa år 2014, berättar Richard Brodd.

Men inga särskilda insatser finns för att förebygga bättre attityder mot homosexuella i stadens utsatta områden.

– Man har inte jobbat tillräckligt med de här frågorna, kanske för att många tycker att det är en svår fråga att närma sig, förklarar Richard Brodd.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.