Bilden på polisen är från när de genomförde sökningar efter henne 2004. Foto: TT/Kollage

Helenafallet: 20-30 nya tips efter att den misstänkte greps

Uppdaterad
Publicerad

Trots att mannen som misstänks för mordet på Helena Andersson 1992 släppte på fri fot vid häktningsförhandlingen, är han fortfarande huvudmisstänkt. Sedan hans identitet blev känd har polisen fått in 20-30 nya tips.

– Vi fortsätter utredningen på samma sätt som om han vore häktad, säger kommissarie Peter Thylén på polisens kalla fall-grupp.

Det var naturligtvis en missräkning för åklagare och polis att domstolen inte fann tillräckligt stark anledning för att häkta mannen som på sannolika skäl misstänkt för mordet. Eftersom åklagaren inte begärt att få honom häktad som skäligen misstänkt – vilket hade kunnat ge så kallad utredningshäktning på en vecka – valde domstolen att släppa honom.

Men han är fortsatt misstänkt, och för utredarna Peter Thylén och Janne Karlsson går jobbet alltså vidare som om han vore häktad – allt för att stärka bevisningen mot mannen, som är i 60-årsåldern och i psykiskt dåligt skick.

Helenafallet

Ny fart i tipsfloden

Sedan nyheten att mannen gripits och anhållits kablades ut har polisen fått in fler tips i Helena-fallet.

– Ja, det är både gamla och nya uppgifter. Det rör sig om mellan 20 och 30 tips sedan hans identitet blev känd för många, säger Peter Thylén.

Han välkomnar naturligtvis fler tips i ärendet.

– Vi vet att mannen har försökt få kontakt med kvinnor vid tiden för Helenas försvinnande. Och med det menar jag inte bara just den kvällen utan också månader och till och med år både före och efter försvinnandet, säger Peter Thylén.

Mördarens bil

Polisen tror att den lilla, ljusa halvkombi som sågs på en cykelbana där Helena Andersson troligen angreps kördes av gärningsmannen. Den nu misstänkte mannen hade vid den här tiden tillgång till en sådan bil.

– Vi vet att han körde en bil som stämmer med vittnens iakttagelser den aktuella kvällen och natten, säger Peter Thylén, som gärna vill få in fler uppgifter om detta.

– Vi vet ju vilket bilmärke och så vidare det handlar om, men om vi är för exakta i vår beskrivning finns det risk att vi bara får tips om just det märket och att människor som tror det var ett annat bilmärke de såg inte kontaktar oss.

Väntar på NFC

Närmast kommer den misstänkte mannens dna att jämföras med de dna-fynd som gjordes på Helenas sandaler. Där väntar utredarna på svar från NFC, Nationellt forensiskt centrum.

– Vi får se vad det ger. Men det är inte säkert att vi berättar utåt när vi får in resultatet, säger Peter Thylen.

Fotnot: Tips i ärendet kan skickas till kalla-fall.region-vast@polisen.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Helenafallet

Mer i ämnet