Enligt Bushra Yahya al-Jubaihi, hämtades hennes pappa från sin bostad i Sanaa för att ”svara på frågor”. Sedan dess har hon inte hört hans röst. Foto: Privat

Hennes pappa dömdes till döden

Uppdaterad
Publicerad

Den jemenitiske journalisten Yahya al-Jubaihi har dömts till döden i vad Amnesty kallar en ”uppenbart orättvis rättegång”. Hans dotter, Bushra Yahya al-Jubaihi, är förkrossad över domen.

– Jag har inte hört hans röst på åtta månader, säger hon.

Det var i september förra året som den jemenitiske journalisten Yahya al-Jubaihi fängslades av av de så kallade Huthi-rebellerna i Jemen.

Enligt hans dotter, Bushra Yahya al-Jubaihi, hämtades han från sin bostad i Sanaa för att ”svara på frågor”. Sedan dess har hon inte hört hans röst.

– I slutet av augusti tog de min bror. Och när de hämtade pappa var det för att han skulle svara på frågor om det. Men när han var borta gick de in i hans hem och tog allt. Datorer, mobiltelefoner, papper och fotografier, säger hon.

Samtidigt som olika organisationer försöker uppmärksamma situationen försöker Bushra Yahya al-Jubaihi göra vad hon kan hemifrån Sverige. Foto: Privat

Bushra Yahya al-Jubaihi flyttade till Sverige för kärleken och bor i Göteborg. Det var i förra veckan som hon informerades om det ofattbara beslutet som fattats av en domstol i Jemen. Hennes pappa dömdes till döden för att ha hjälpt Saudiarabiska koalitionsstyrkor. Något som enligt Bushra Yahya al-Jubaihi är otänkbart.

– Alla vet att det inte är sant – det gör domstolen också, säger hon och fortsätter:

– Min pappa älskar Jemen. Han vill inte ens lämna för att åka hit och hälsa på. Enda anledningen till att han är dömd är att han är en fri journalist.

Hennes bror Hamzah Yahya Al-Jubaihi sitter fortfarande i fångenskap men har inte dömts.

I Jemen har ett inbördeskrig rasat i två år mellan Saudiarabiska koalitionsstyrkor och Huthirebeller trogna till Jemens ex-president Ali Abdullah Saleh.

”Uppenbart orättvis rättegång”

Bushra Yahya al-Jubaihi har efter domen försökt uppmärksamma sin pappas öde genom olika organisationer som Amnesty, Human Rights Watch och Reportrar utan gränser.

– Jag har kontaktat alla jag kan komma på och kan bara hoppas att det hjälper. Jag är otroligt orolig över vad som ska hända, säger hon.

Amnesty har publicerat ett inlägg på sin hemsida där man är mycket kritisk och oroad över domen.

”Den skamliga domen mot journalisten Yahya al-Jubaihi, efter en uppenbart orättvis rättegång, måste omedelbart upphävas” skriver Samah Hadid, från Amnestys regionkontor i Beirut.

Både hennes bror och pappa sitter fängslade sedan september förra året. Foto: Privat

Även Reportrar utan gränser är starkt kritiska till hur rättegången har förts, och menar att Yahya al-Jubaihi bär friges omedelbart.

– Att låtsas att man ger honom en rättegång sänder samma signal som när man i lönndom avrättar journalister. Man visar att man är villig att tysta den fria rapporteringen. Och det skapar en enorm självcensur. Straffet riktar sig inte bara mot den enskilda journalisten utan mot hela journalistkåren, säger Jonathan Lundqvist, ordförande i Reportrar utan gränser.

”Situationen är extremt allvarlig”

Enligt Reportrar utan gränser sitter minst 16 journalister fängslade i Jemen i nuläget men detta är första gången som de har hört om ett fall där en domstol har dömt en journalist till döden.

– Möjligheten för fri press att existera överhuvudtaget i Jemen är i princip noll idag. Situationen är extremt allvarlig, säger Jonathan Lundqvist. 

Enligt Bushra Yahya al-Jubaihi, hämtades hennes pappa från sin bostad i Sanaa för att ”svara på frågor”. Sedan dess har hon inte hört hans röst. Foto: Privat

Jemen hamnade förra året på 170 plats av sammanlagt 180 länder på Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex.

– Det säger ju en del om hur det är att arbeta som journalist i det här landet, säger Jonathan Lundqvist.

Samtidigt som olika organisationer försöker uppmärksamma situationen försöker Bushra Yahya al-Jubaihi göra vad hon kan hemifrån Sverige.

– Men jag mår inte bra. Jag skulle vilja prata med honom, bara några sekunder, men de säger bara nej, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.