Forskare vid Sahlgrenska Akademin i Göteborg presenterade för några veckor sedan en teori om att kroppen har en egen våg som kan reglera vår kroppsvikt och fettmassa. Vikten registreras i benen och en signal skickas till hjärnan som i sin tur talar om för oss att vi ska äta mindre och hålla vikten konstant.
Minskade fetmassan
I studien användes möss som fick extra tynger på sina kroppar. Resultaten visar att de gick ner nästan lika mycket i vikt som de pålagda vikterna. De minskade sin fettmassa och förbättrade sina blodsockernivåer.
Frågan är: fungerar det på samma sätt för människor? Vi bestämde oss för att testa.
En av forskarna i teamet är fetmaprofessorn John-Olov Jansson i Göteborg. Han betonar att det inte går att genomföra någon strikt vetenskaplig undersökning med bara ett testobjekt, men antyder samtidigt att två veckor är en rimlig tid, för att notera en eventuell förändring.
Det är nu gjort.
Resultat
Vid invägningen stod John-Olovs våg på 92,4 kilo. En viktväst på tio kilo införskaffades vilket inneburit att försöksobjektet – jag själv (Henrik Kruusval) – vägt 102,4 kilo.
I tillägg till detta har regeln varit att jag ska stå upp på min arbetsplats istället för att sitta ner. Försöket har samtidigt gått att följa i sociala medier.
Resultat redovisas i Landet Runt på söndagen. Vi använde samma våg som vid invägningen, dvs. John-Olovs. Från 92.4 kilo har jag nu gått ner till 88,4.