Mer än var tredje utrikesfödd mellerudsbo är arbetslös. I juli 2020 var 34,7 % av de utrikesfödda, 276 personer, utan arbete – men det är en minskning. I juni 2017 var varannan utrikesfödd arbetslös. Med sedan dess har den siffran alltså sjunkit.
– Vi har ju ökat insatserna på olika sätt och vi har samverkan med andra kommuner. Men framförallt har vi jobbat med att möta målgruppen som har svårast att komma ut på arbetsmarknaden, säger Anita Andersson Hagsgård chef för arbetsmarknadsenheten i Mellerud.
Tre grupper av flyktingar
Bland de som sökt sig till kommunen och fått uppehållstillstånd de senaste åren har man identifierat tre grupper. Den första är akademikerna, de kom relativt tidigt under 2015 och hade både utbildning och studievana med sig och kunde därför ta sig in på arbetsmarknaden genom mindre insatser.
Den andra gruppen är män med yrkesutbildningar, som hantverkare, där det varit större svårigheter att översätta deras kompetens till de svenska branschernas krav.
Den tredje gruppen är den som står längst från arbetsmarknaden, kvinnor som tagit hand om familjen och därför vare sig har erfarenhet av arbetsmarknad eller utbildning på högre nivå.
I klippet hör du hur Anita Andersson Hagsgård berätta mer om de tre grupperna.
150 nya skolelever på ett år
Förutom arbetsmarknaden är det inom skolan som tillskottet av invånare fått en synlig påverkan. På ett års tid kom 150 nya elever, den största procentuella ökningen bland kommunerna i Fyrbodal.
– Vi klarade ju det ganska bra. Eftersom kommunen minskat sitt invånarantal tidigare fanns tomma skollokaler som vi kunde starta upp. Vårt stora bekymmer var att få tag i lärare, säger Anders Pettersson, chef barn- och utbildningsförvaltningen.
Har ni kommit ikapp där?
– Ja det vill jag mena, även om det varit tufft.