Göteborg – varmaste platsen i landet i helgen. Många passade på att vara ute i det härliga vädret. Foto: Anna Adersjö/SVT

Göteborg varmast i landet i helgen

Uppdaterad
Publicerad

Under lördagen var det 13,8 grader i Göteborg – den högsta temperaturen som hittills uppmätts i Sverige i år.

– Lördagen var faktiskt den näst varmaste dagen som uppmätts i Göteborg nånsin, om man tittar på de två första veckorna i mars, säger Josefine Bergstedt, SVT:s meteorolog.

Och även på söndagen var Göteborg varmast i Sverige, med 13,6 grader.

Kombinationen av ett högtryck och milda vindar som strömmar in över Skandinavien gör att Göteborg haft ovanligt varmt väder.

SVT:s meteorolog Josefine Bergstedt. Foto: SVT/Johan Paulin

– Det är nu ungefär en till två grader varmare än vad det brukar vara de första tolv dagarna i mars, säger Josefine Bergstedt.

Men det där med ”brukar” är lite klurigt att reda ut. För den nya normaltemperaturen justeras vart 30:e år.

– Varje gång man justerar blir det varmare. Det beror ju på klimatförändringarna. Det nya normala nu skiljer sig från den förra referensen med ett par grader, säger Josefine Bergstedt.

Varmaste marsdagen någonsin i Göteborg

Under lördagen hade alltså Göteborg den näst varmaste temperaturen sedan mätningarna startade, 13,8 grader. Den allra varmaste dagen inträffade den 7:e mars 1989, då det var 15,1 grader i Göteborg.

Framöver ser det ut att blir något svalare.

– Den milda luften som ligger över Göteborg idag börjar röra sig bort imorgon. Det blir inte fullt lika varmt, men nånstans över tio grader imorgon också i Göteborgsområdet, säger Josefine Bergstedt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.