Tvådelad bild: En Goliatmusseron som är en väldigt dyr matsvamp och Malin Mobrandt, svampkonsulent, när hon är i skogen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Svampkonsulenten Malin Mobrandt gjorde nyligen ett ovanligt svampfynd då hon hittade en Goliatmusseron i en skog utanför Uddevalla. Foto: Privat/SVT

Malin hittade världens dyraste svamp i Uddevalla – slängde bort den

Uppdaterad
Publicerad

Svampexperten Malin Mobrandt gjorde nyligen sitt livs svampfynd i skogarna utanför Uddevalla då hon hittade en Goliatmusseron.

– Den är väldigt ovanlig i den här delen av i Sverige. Den förekommer främst i äldre tallskog och jag hittade den vid foten av en gran, säger hon.

Hon är svampkonsulent och haft svampar som sitt stora intresse sedan barnsben och i förra veckan gjorde hon ett ovanligt fynd i svampskogen. Hon hittade en Goliatmusseron, vilket var första gången i livet för henne så här långt ner i Sverige. Något som Bohusläningen var först med att skriva om.

– Den räknas till världens dyraste svamp och i Japan kan den säljas för 10 000 kronor kilot, säger Malin Mobrandt till SVT Nyheter Väst.

Ovanligt fynd

Precis som när SVT träffar henne höll hon en kurs för några svampplockare i en skog i norra Uddevalla när hon plötsligt fick syn på den ovanliga Goliatmusseron.

– På ungefär 20 meters avstånd såg jag den och pulsen steg ju för det är ett så ovanligt fynd. Goliatmusseron är en svamp som jag bara hittat en gång tidigare i livet. Det var på en sandig tallhed långt upp i norra Sverige, i Skellefteå.

I klippet berättar hon varför hon inte sålde den unika svampen utan slängde bort den

Goliatmusseron

• Det är en stor och köttig svamp med en stark sötaktig doft.

• Hatten är 5–20 och ibland ända upp till 30 cm bred. Den är radiärt trådig och spricker snart upp i grova, bruna tilltryckta fjäll mot ljus botten och slutligen syns det vita köttet i sprickorna.

• Den växer främst på torr och näringsfattig mark i äldre tallskog och på olika formar av glaciala lämningar, till exempel åsar och moräner. Många växtplatser ligger i anslutning till större sjöar och vattendrag.

• De rikligaste förekomsterna av svampen finns främst från Örnsköldsvik och norröver. I Svealand och södra Norrland är den däremot sällsynt. Enstaka fynd med isolerade förekomster har gjorts ner till Västra Götaland och Småland. Goliatmusseron har rönt stort intresse under senare tid då den under 1990-talet uppmärksammades som matsvamp, främst genom de höga priserna i Japan.

• Goliatmusseronen hotas i första hand av att de skogar den förekommer i avverkas och att lämpliga miljöer minskar i areal.

Källa: SLU

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.