Nadja hjälper före detta kriminella att få jobb: ”Har en otrolig drivkraft”

Uppdaterad
Publicerad

Nu kan personer som tidigare varit i kriminalitet eller missbruk få hjälp att hitta ett jobb – via ett företag som fungerar som en brygga mellan socialtjänst, kriminalvård och arbetsmarknad. Nadja Charafi Palmér arbetar som sysselsättningskoordinator och vittnar om att hennes uppgift inte alltid är enkel.

– Jag kan förstå att man är rädd för att anställa, men vad har man för garantier med någon annan, säger hon.

Kriminalitet, missbruk och psykisk ohälsa. Personer som befinner sig i detta riskerar att hamna utanför samhället och därmed långt ifrån arbetsmarknaden. Nadja Charafi Palmérs uppdrag är att hjälpa människor att hitta en väg tillbaka och att börja jobba.

– Jag hör företagare säga att de hellre anställer en ex-kriminell för att de jobbar dubbelt så hårt som andra. När man har levt det livet har man en otrolig drivkraft inombords och det är den vi vill ta vara på, säger hon.

Det viktigaste enligt henne är att skapa relationer med arbetstagarna, förstå sig på dem, och framför allt tro på dem.

– Att de har varit kriminella, eller har en ADHD-diagnos, kan vara en styrka om man fokuserar på rätt saker. Jag hör många säga att de vill förändras, men vet inte hur de ska gå tillväga och det är där vi försöker finnas, säger Nadja Charafi Palmér på Positivum.

Samarbete med kriminalvården

Företaget har funnits sedan 2013 och samarbetar med socialtjänst, kriminalvården och olika utbildningsinsatser.

På ett första möte tittar de på personens behov. Har man till exempel en grov missbrukproblematik så erbjuds man rehabilitering innan man börjar prata om ett arbete. Men målet är att sakta men säkert visa vägen till ett jobb.

Möter hinder på vägen

Många företag som Nadja varit i kontakt med vill inte anställa människor med den här typen av bakgrund. Det är detta hon vill vända på.

– Jag möter byråkratiska hinder, man får vänta länge innan myndigheter tar beslut och då är det lätt för människor att falla tillbaka. Sen är det också svårt att få företag att tro på folk.

Kan du ha förståelse för att företag inte vill anställa ex-kriminella eller ex-missbrukare?

– Jag kan förstå rädslor, men då får man jobba med sina rädslor. Jag kan förstå att man är rädd för att anställa men vad har man för garantier med någon annan, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.