Caroline Wilkinson är ett känt ansikte i Storbritannien där hon bland annat medverkat i flera tv-program där hon har rekonstruerat ansikten från historiska människor. Foto: SVT

Så ska den mördade mannen identifieras

Uppdaterad
Publicerad

Nu tar polisen hjälp av en brittisk expert för att hitta identiteten på den mördade mannen i Näsinge utanför Strömstad. I veckan var Caroline Wilkinson i Göteborg för att fotografera och scanna kraniet. Hon har tidigare rekonstruerat ansiktet på kompositören Johann Sebastian Bach – och jultomten.

Det var hösten 2014 som en kvinna hittade ett kranium vid en åker i Näsinge. Kvarlevorna visade sig tillhöra en 42-årig man, men polisen har ännu inte kunnat identifiera kroppen. I ett sista försök att få fram identiteten på mannen, som misstänks vara mördad, har man vänt sig till en världsberömd expert.

– Vi har skickat ut DNA-profiler och tandprofiler och inte fått något svar någonstans ifrån och vi vill gärna få reda på vem det är. Det är någons anhörig som vi har hittat där ute, säger Sten-Rune Timmersjö, kriminalkommissarie.

Caroline Wilkinson är professor och antropolog. Hon är ett känt ansikte i Storbritannien där hon bland annat medverkat i flera tv-program där hon har rekonstruerat ansikten från historiska människor.

Hon har i sina arbeten bland annat återskapat huvudet av den engelska kungen Richard III, kompositören Johann Sebastian Bach samt förlagan till våra dagars jultomte, helgonet Sankt Nikolaus. Hon har även samarbetat med FBI. Nyligen var hon på Rättsmedicinalverket i Göteborg för att ta en 3D-bild av kraniet som hittades i Näsinge för sedan kunna återskapa ansiktet digitalt hemma i Liverpool.

– Vi är ofta polisens sista utväg, när det inte finns några ledtrådar om personens identitet. Vi försöker hjälpa polisen att få fram mer information, vilket förhoppningsvis leder till att den döde kan identifieras, förklarar hon.

Görs med 3D-teknik

Caroline Wilkinson är en föregångare inom området rättsantropologi, en vetenskap som utvecklats enormt de senaste åren. Tidigare använde man sig av lera som modellerades på en avgjutning av skallen – små piggar visade hur tjock vävnaden skulle vara i olika delar av ansiktet. Idag görs allt i datorn med hjälp av 3D-teknik och animationer. Men metoden är inte helt okontroversiell.

– Folk har svårt att tro att vi kan bestämma hur någon såg ut enbart utifrån en skalle. Den äldre tekniken som användes var inte heller särskilt tillförlitlig. Men jag tror att vi nu nått ett stadium nu där vi med säkerhet kan se ansiktets form, säger hon

Och tekniken har gett resultat. I de rättsfall som Wilkinson varit involverad i har hennes rekonstruktioner lett till att den döde personen kunnat identifieras i 65 procent av fallen.

Hoppas på uppmärksamhet

Om det i sin tur beror på att ansiktet som tagits fram är porträttlikt eller på att mordfallet får mer uppmärksamhet medialt eftersom en rättsantroplog är inblandad är dock svårt att veta.

– När väl en bild tagits fram får det ofta stor uppmärksamhet i massmedia. Mer uppmärksamhet än vad många andra fall får. Jag tror att det främst är all publicitet som hjälper polisen i att hitta identiteten, säger hon.

I några fall har det i sin tur lett till att polisen kunnat gå vidare och hittat mördaren. Redan om några veckor väntas Caroline Wilkinson vara klar med sitt arbete för polisen i Västra Götaland.

Då kommer det att finnas ett ansikte på den 42-årige mannen som förhoppningsvis leder till att han kan identifieras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.