Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mammorna Eva Nordström och Jennicke Akinci framför den hoppborg som rests utanför Sandbackaskolan i Kungälv för att muntra upp barnen som inte får komma till skolan på fredagen. Foto: Maria Elena Zelaya

Hoppborg i protest mot moduler för elever i Kungälv

Uppdaterad
Publicerad

Sandbackaskolan i Kungälv stängdes av facket på grund av dålig arbetsmiljö i veckan – och trots att skyddstoppet hävdes på fredagen fick eleverna ändå inte komma till skolan. Då reste privatpersoner en hoppborg utanför skolan för att glädja barnen.

Inför hösten bestämde Sandbackaskolan att sätta elever i den anpassade skolan i tillfälliga byggnader s k moduler – på andra våningen. Det, och personalbrist, fick fackförbundet Kommunal att lägga ett skyddstopp.

Skolan höll stängt under torsdagen, men skyddstoppet hävdes på fredagen. Trots det fick eleverna inte komma dit. Därför restes en hoppborg utanför skolan.

– Detta görs för att barnen ska få en meningsfull dag, trots att de egentligen inte får komma hit av skolan, säger Eva Nordberg Vasquez som har en dotter på skolan. Hon och flera andra föräldrar är missnöjda med hur kommunen agerat.

– Min dotter har mått fruktansvärt dåligt av situationen, säger hon.

Tidigare kritik från Skolinspektionen

Kungälvs-Posten har tidigare rapporterat om att Skolinspektionen pekat på brister i både undervisning och skolmiljö och på rektorn Linda Markus brist på insyn i grundsärskoleverksamheten. Omorganisationen är till viss del ett led i att möta skolinspektionens punkter, sade Linda Markus till tidningen i samband med beslutet om moduler.

SVT har under hela fredagen sökt Sandbackaskolan för en kommentar utan framgång.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.