En fisk, som är svampangripen, går en säker död till mötes, enligt fiskeribiolog Per-Erik Jacobsen. Foto: SVT/arkiv

Hör om oron för stressad fisk

Uppdaterad
Publicerad

Att lax och öring får svamp är ingenting ovanligt, det sker varje år efter lek. Det som är ovanligt i år är att så många drabbas av svamp innan lek.

– Blir det ytterligare år med den här värmeböljan så kan fiskebeståndet gå ner radikalt och kanske raderas ut om det är riktigt illa, säger Per-Erik Jacobsen, fiskeribiolog på Sportfiskarna region Väst.

Orsaken till svampangreppen är att fisken skadar sig när den simmar upp i vattendragen och stöter mot stenar, laxtrappor och även mot varandra.

Den får då sår där svampen tar fäste, vilket gör att huden luckras upp och vatten strömmar in i fisken. Den kan då inte hålla den normala saltbalansen i kroppen, utan blir försvagad och dör så småningom.

– Det är ofta så att över hälften av fiskarna dör efter lek och väldigt få går ut i havet och kommer upp en andra gång, säger Per-Erik Jacobsen till SVT Nyheter Väst.

Varmt och lågt vatten stressar fisken

Enligt länsstyrelsen och Havs- och vattenmyndigheten så finns det flera orsaker till att mängden svampangripna fiskar varierar år från år.

I somras var det både hett och torrt och det ledde till lågt och varmt vatten, vilket är en stressfaktor för laxen och öringen. Den skadar sig då också mer mot stenar och varandra. Det kan också handla om bakterie- och virussjukdomar, som i sin tur leder till svampangrepp.

– Jag ser allvarligt på det här. För nu behöver beståndet stärkas och förhoppningsvis har en del av de här fiskarna hunnit lägga sin rom och mjölke så att nya generationer ändå är säkrade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.