Mike Woolford jagar huggorm

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ormjägaren Mike Woolford letar oönskade huggormar på tomterna och flyttar dem. Foto: Alfred Larsson/SVT

Huggormarna har vaknat – följ med ormjägaren på jakt i Tjuvkil

Uppdaterad
Publicerad

Liza Bidner såg två huggormar på tomten i onsdags och blev orolig för sina två små barn och sin katt. Så hon anlitade Mike Woolford, som fångat ormar sedan han var barn. Följ med på ormjakt i Tjuvkil.

– Man kan försöka jaga in dem i någon behållare och sen flytta dem 10-12 kilometer, säger han.

I klippet får du följa med när Mike Woolford jagar huggorm i Lizas trädgård och han berättar vad du kan göra om du själv hittar en huggorm.

Det är i slutet av mars eller början av april som huggormar börjar visa sig ute i Västra Götaland. I takt med att temperaturen stiger så blir de tillräckligt varma för att börja röra på sig efter vinterdvalan, berättar Jesper Agner Arnö, ordförande i Göteborgs herpetologiska förening.

– De behöver solen för att få upp kroppstemperaturen, så soliga dagar i början av säsongen ligger de definitivt ute stora delar av dagen, säger han.

Men blir det för varmt, uppåt 30 grader, så får de istället söka skydd undan solen.

Huggormen är en fridlyst art

Det finns gott om huggormar i Sverige och det är ingen hotad art. Däremot är den fridlyst – som alla grod- och kräldjur i landet.

Blir man biten av en huggorm är rådet att hålla sig stilla och uppsöka vård.

– Giftet i sig är sällan farligt, det är hur kroppen reagerar som kan bli farligt. Man kan få en rejäl anafylaktisk chock, säger Jesper Agner Arnö.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.