Att hitta nya personer som vill ta sig an uppdraget som familjehem är svårt enligt kommunen. Och coronapandemin har försvårat rekryteringen ytterligare.
– Vi brukar synas ute på stan, på Kulturkalaset och så, men vi har inte kunnat göra det. Man blir inte påmind om att det behövs, vi har inte synts som vi brukar, säger Anna Forum som är chef på familjehemsenheten centrum i Göteborgs Stad.
Under det senaste året har allt färre intresseanmälningar gjorts. Och av de som anmäler sitt intresse är det enligt Anna Forum bara omkring tio procent som sen blir godkända för att ta emot barn.
– Vi gör alltid grundliga utredningar av våra familjehem. Det är ju viktigt att det är stabila personer som ska ta hand om ett barn. Så det är klart att vi ställer krav på de som ska bli familjehem hos oss.
Ersättning för omkostnader
Ett familjehem kan vara en ensamstående person, ett par eller en familj som har tid och plats att ta emot ett barn. Anledningarna till att ett barn behöver komma till ett familjehem varierar. Det kan till exempel handla om missbruk eller våld i föräldrahemmet. Vissa av barnen som placeras om är nyfödda, andra är tonåringar.
– Vi har jourhem och så, det är inte så att det är hundra barn som inte har någonstans att vara. Men vi har ett stort behov av att få familjehem för att de ska komma vidare där de ska bo i framtiden, säger Anna Forum.
Carina Modin och Johan Nordh i Askim Göteborg bestämde sig för att ta hand om två flickor som behövde ett nytt hem. Se mer om dem här.