Hör ”Sarah” berätta för SVT:s reporter om sin oro inför flytten: ”Vårt liv finns i den här kommunen”. Foto: SVT

Hundratals asylsökande måste flytta när Migrationsverket sparar

Publicerad

Hon fruktar för hur hennes barn ska reagera. I snart sex år har de bott i en av Migrationsverkets tillfälliga lägenheter. När Migrationsverket skär ner tvingas de och hundratals andra asylsökande flytta. Hon vet bara inte hur hon ska säga det till sina barn. 

– Det är hjärtskärande, säger ”Sarah”.

Hon bor med sina tre barn på en mindre ort i Sjuhärad. Den äldsta sonen går i skolan och spelar fotboll på fritiden. Hon beskriver hur familjen känner sig som en del av samhället. Men snart måste de flytta. Totalt är det drygt 600 asylsökande i Västsverige som är i samma situation. 

Hör henne berätta om oron för flytten i klippet ovan. 

De senaste åren har det kommit allt färre människor till Sverige för att söka asyl. Migrationsverket har därför i flera år minskat sin verksamhet. I höstas beslutade myndigheten att verksamheterna i bland annat Mariestad och Borås ska avvecklas.

”Enorm kostnad”

Stefan Bergman, Migrationsverket, berättar i klippet ovan om anledningen till avvecklingen. Foto: TT/SVT

Stefan Bergman har samordningsansvar för avvecklingen i region Väst. Det handlar om en anpassning till dagens förutsättningar. Runt 40 procent av Migrationsverkets boendeplatser är idag outnyttjade vilket, enligt Stefan Bergman, medför en enorm kostnad. Därför ska nu lägenheter sägas upp och verksamheten koncentreras till anläggningsboenden.

– Det handlar om att nyttja boendekapacitet vi har så effektivt som möjligt, säger han.  

De som bor på Migrationsverkets tillfälliga boenden där kommer nu att flyttas till andra boenden i region Väst i Vänersborg, Halmstad och Örebro.

”Sarah” vill med hänsyn till sina barn vara anonym.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.