Delar av en byggnad i centrala Ulricehamn har rasat.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fasaden, golvplan och fönster hade rasat när räddningstjänst kom till platsen. Foto: David Skarland/DAVID-S FOTO

Delar av hus har rasat i centrala Ulricehamn

Uppdaterad
Publicerad

Delar av en byggnad i centrala Ulricehamn har rasat. Räddningstjänsten uppger nu att det fanns byggnadsarbetare inne i huset, men ingen skadades.

– Det är oklart om det kan rasa mer så vi har spärrat av och avvisat folk från platsen, säger Jonas Myren på räddningstjänsten.

Larmet om raset inkom till SOS Alarm strax innan klockan 12 på onsdagen. Räddningstjänst och ambulans larmades till platsen och området kring byggnaden spärrades av. Fasaden, golvplan och fönster hade då rasat. Räddningstjänsten uppger nu att det fanns byggnadsarbetare på plats både inne i huset och utanför, eftersom man höll på och byggde ett annat hus intill det som rasade.

– Vi hade initialt uppgifter om ett 15-tal personer på byggarbetsplatsen men har ingen fördelning på hur många som var inne och ute, säger Joel Jacobsson, yttre befäl på räddningstjänsten.

”Taket nästan hänger i luften”

Samtliga ska enligt räddningstjänsten ha tagit sig ur huset och ingen ska ha kommit till skada.

– Det blev en hög ljudnivå och dammade upp så det var en naturlig insikt att lämna.

Vad som orsakat raset är i nuläget oklart, men marken runt byggnaden var uppgrävd till följd av renoveringen på platsen.

– Man har jobbat på byggarbetsplatsen och höll på att fästa skyddsplåtar och i samband med det arbetet har det kommit ett ras, men om det har ett samband kan jag inte säga, säger Joel Jacobsson.

– Huset är gammalt och under renovering. Delar av fasaden har rasat så att taket nästan hänger i luften, säger Jonas Myren, larm och ledningsoperatör hos räddningstjänsten.

Ingen är skadad

Vid 14-tiden fanns fortfarande en risk för ytterligare ras.

– Ja, den risken finns ju. Nu har vi spärrat av de delar som kan påverkas och en konstruktör bedömer vilka åtgärder som behövs för att komma vidare.

Händelsen utreds av polis som en arbetsplatsolycka.

– Samtliga arbetare på platsen ska vara inräknade, och alla har klarat sig, säger Thomas Fuxborg, polisens presstalesperson i region Väst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.