Den vanliga åkomman IBS (irritable bowel syndrome) beräknas finnas hos så mycket som 10-15 procent av den vuxna befolkningen. Symptomen kan variera, men känns ofta igen som gasighet, förstoppning och magont. Ännu vet man varken varför IBS uppkommer, eller hur åkomman ska botas. Men nu visar studier på att man inte bara bör rikta behandlingen mot tarmen, utan även hjärnan.
– Det finns studier som visar att hypnos, KBT och antidepressiva läkemedel alla kan ha effekt mot IBS. Synsättet att tarmen och hjärnan samverkar vid IBS börjar få allt större genomslag, säger Magnus Simrén, professor vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet, som lett arbetet med den nya studien.
Ju fler problem, desto svårare IBS
I studien medverkade 400 personer med IBS och även friska kontrollpersoner. Man mätte då avvikelser i tarmen. Deltagarna fick dessutom svara på en enkät för att fånga upp tecken på avvikande funktion i det centrala nervsystemet, till exempel för att se om deltagarna även led av ångest och depression.
– Det är slående i studien hur sjukdomsbördan ökar successivt ju fler avvikelser patienten har. Det tyder alltså på att en kombination av olika behandlingar mot faktorer i tarmen och i hjärnan kan ha positiv effekt, men den hypotesen måste först undersökas i kliniska prövningar, säger Magnus Simrén.