Kvinna i ljusbrun tröja och svarta glasögon, Katarina Jordansson, vd för Vårgårda bostäder och hyresgästerna Linus Andersson och Kaisa Hengvoss Lövstrand med paraply.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är inte roligt” – i klippet berättar Vårgårda bostäders vd Katarina Jordansson om höjningen och hyresgästerna Kaisa och Linus om hur de skulle påverkas. Foto: SVT

Hyresgäster i Vårgårda oroas för höjning på nära 13 procent: ”En tusenlapp extra”

Uppdaterad
Publicerad

Årets hyreshöjningar blev de högsta i landet på nästan 30 år. Nästa år ser det ut att kunna bli ännu värre. I Vårgårda vill det kommunala bostadsbolaget höja hyrorna med över 12,5 procent.

– Vi förstår att detta är fruktansvärt för våra hyresgäster, säger Katarina Jordansson, vd för Vårgårda bostäder.

Hör hur hyresgäster, Vårgårda Bostäder och Hyresgästföreningen ser på situationen i klippet ovan. 

2023 var ett extremt år. Rekordmånga förhandlingar strandade. Inte sedan 1994 har hyrorna höjts så mycket i landet, enligt statistik från SCB. I genomsnitt höjdes hyrorna med 4,1 procent. Under de tio föregående åren har hyresförändringarna legat på mellan 0,8 procent och 2,2 procent. 

Högre krav från bostadsbolagen 

Hög inflation och stigande kostnader för underhåll, samt ökade taxor och avgifter för vatten, avlopp, värme och sopor påverkade bostadsbolagen. Nu har bolagen genomlidit ytterligare ett år med kärv ekonomi. 

– Beräkningarna baseras på tre föregående år. För att överhuvudtaget överleva nästa år behöver vi ha den här hyreshöjningen, säger Katarina Jordansson, vd för Vårgårda bostäder. 

Nästa år vill det kommunala bostadsbolaget Vårgårda bostäder höja hyran med 12,56 procent för drygt 760 hushåll. Det är ett högre krav än vad samtliga kommunala bostadsbolag i länet hade för 2023. Då stack Tranemobostäder ut med ett hyreskrav på 9,5 procent. För 2024 vill de se höjning med 11,2 procent, lika mycket vill Alingsåshem höja hyrorna med. 

“Accepterar inte chockhöjda hyror” 

Nu ska hyrorna förhandlas med Hyresgästföreningen.  

– Vi accepterar inte chockhöjda hyror. Det måste finnas sans och balans. Hänsyn behöver tas till hyresgästernas situation, säger Stefan Lindborg, förhandlare på Hyresgästföreningen region BohusÄlvsborg-Skaraborg.

Stefan Lindborg är även gruppledare för Vänsterpartiet i Borås.

Så förhandlas hyrorna

I Sverige förhandlas årligen hyror för 118 miljarder, vilket berör 1,6 miljoner lägenheter och över 3 miljoner hyresgäster. De flesta hyror förhandlas lokalt av Hyresgästföreningen med en fastighetsägare.

Våren 2022 slöts trepartsöverenskommelsen mellan Hyresgästföreningen, Sveriges allmännytta och Fastighetsägarna. Parterna enades om vilka fem faktorer som ska ligga till grund för de årliga förhandlingarna.

Två faktorer reflekterar lokala förhållanden, som avgifter för el, värme, vatten och avlopp och avfall samt värdarnas förvaltnings- och underhållskostnader.

Tre faktorer är nationella – räntor, BNP och BNP per capita samt inflation exklusive hyror.

Källa: Hyresgästföreningen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.