Hyresgästernas krav på bostadsbolagen: ”Frys hyran”

Uppdaterad
Publicerad

Wallenstam är ett av bostadsbolagen som står bakom ett förslag på en hyreshöjning på 10 procent för hyresgäster i Göteborg. På torsdagen samlades hyresgäster och föreningen Skiftet för att protestera, med en infrusen hyresavi.

– Wallenstam har gjort enorma vinster, de klarar sig. Det gör inte hyresgästerna, säger Beatrice Almhagen.

En hyresavi som frusits in i ett isblock fick stå symbol när hyresgäster samlades för att demonstrera utanför Wallenstams lokaler i Göteborg på torsdagen. Budskapet till Wallenstam och de andra bostadsbolagen var tydligt – frysta hyror.

– Wallenstam har gjort enorma vinster, de klarar sig. Det gör inte hyresgästerna, säger Beatrice Almhagen, som representerar föreningen Skiftet som arrangerar protesterna.

Även elpriset höjs

Förutom en höjning av hyrorna så har Wallenstam också beslutat att höja elpriserna för sina hyresgäster, med 650 procent. Detta trots att de har stora vinster bakom sig från föregående år. Men att det skulle vara oansvarigt gentemot hyresgästerna håller inte Wallenstams vd med om.

– Vi om några har verkligen tagit ett samhälleligt ansvar, tack vare våra vinster. Vi har byggt så mycket och tillfört så mycket nya lägenheter, säger Hans Wallenstam.

Anledning till den höjda hyran säger Hans Wallenstam är ökade utgifter kopplade till inflationen.

Hör mer om de ökade boendekostnaderna och om hur Wallenstam resonerar i klippet.

Föreningen Skiftet

Fakta: Namninsamlingen arrangeras av organisationen Skiftet som finansieras av donationer och är en partipolitiskt obunden förening. Förra året fick man in nästan 4 miljoner av privatpersoner, 1 miljon från den tyska organisationen Campact som har sina rötter i antikärnkraft- och miljörörelsen och 50 000 från en svensk fackklubb (SEKO). Källa: Skiftets årsredovisning 2021

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.