Josefin Ziegler, redaktionschef och ansvarig utgivare SVT Nyheter Väst Foto: SVT

Publiken fick låna en reporter – hör redaktionschefen om SVT:s uppmärksammade satsning

Uppdaterad
Publicerad

Idag publicerar SVT Nyheter Väst ett reportage om en kvinnas kamp att få medicinsk cannabis utskrivet som smärtlindring. Angela De Cabo är döende i skelettcancer och vill leva sin sista tid, inte plågas av smärta. Ungefär så som ett bra reportage ska vara – en berörd person som berättar sin historia inflätat med fakta och olika parters åsikter i en fråga.

Men det var inte det som gjorde just detta reportage så speciellt.

Det smått unika den här gången var vägen fram till publicering. Den som följde SVT Nyheter Väst förra veckan kunde i realtid se hur reportaget växte fram, de kunde också delta i utformningen genom att ställa egna frågor till teamet och bidra med underlag.

Det började med en trailer där reportern Rebecca Nyström lovade att låna ut sig en hel vecka och bad om tips. Finns det något som gör dig upprörd? Eller finns det kanske något du tycker fler borde känna till? Tipsen strömmade in, över 1 500 via mejl och sociala medier. Angela De Cabos tips var det vi valde för att gå vidare med.

Nyhetsbloggen

Allt började egentligen i höstas när redaktören Anton Svendsen bad att få genomföra den här satsningen som han döpte till ”Låna en reporter”. Anton ville undersöka vad som händer om vi ger publiken större mandat i vårt journalistiska arbete och har goda erfarenheter av två andra granskningar vi gjort ihop med publiken.

Behöver samtala med tittare

Vad ska det vara bra för? Är det inte vi som nyhetsredaktion som bör känna till vilka frågor som är aktuella för granskning och rapportering? SVT med så många anställda journalister ska väl serva publiken, inte låta den vara med att göra jobbet?

Nej, som redaktionschef och ansvarig utgivare slås jag dagligen av hur mycket bättre vi blir så fort vi lyssnar och samtalar med er tittare och läsare. Vi behöver inte bara era tips, vi behöver också era synpunkter och frågor. Genom att göra så här lär vi oss mer om vår publik, hur de uppfattar vår journalistik och vad de funderar över.

Guidning i realtidsrapportering

Bra tips och publikengagemang bygger vår journalistiska muskel. Hur den här muskeln sen arbetar kan ni följa i Låna en reporters realtidsrapportering.

Teamet guidar här i hur vi söker fakta, värderar information, låter olika parter komma till tals och sätter sedan ihop det till en berättelse som är lockande att ta del av. De berättar också hur de paketerar för olika publiceringsytor. Ett reportage i TV har ett helt annat format än det du kan se i vår app till exempel.

Den här gången kunde ni tittare och läsare följa processen från ax till färdig limpa, eller med andra ord, från idé till färdigt reportage.

Vi hoppas och tror att den här transparensen ska stärka ert engagemang för era lokala nyheter. På så sätt kan vi bli bättre på att hitta de nära frågorna som ni tycker att vi ska belysa. Ett utbyte som jag är övertygad om gör oss båda lite klokare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nyhetsbloggen

Mer i ämnet