Dals-Ed är Sveriges kanske starkaste centerfäste. I förra valet fick Centerpartiet 38,85 procent av rösterna. Dagens starke man, Martin Carling (C), har suttit sedan 2006. Frågan är varför, är det bara för att Dals-Ed är en landsbygdskommun?
– Tradition betyder mycket, och det här är en småföretagarbygd. Det finns en vana att arrangera sitt liv själv och ta ansvar för att man utvecklas. Det är den typen av värderingar som vi försöker stötta i vår politik, säger Martin Carling.
S: ”Har inte tid att bråka”
Socialdemokraterna, Sveriges traditionellt regeringsbärande parti, har aldrig suttit vid makten.
– Det är klart att det är en oerhört stor tradition. En känsla av att man nästan föds med centerskeden i handen, säger oppositionspolitikern Per-Erik Norlin (S).
Det finns kanske en anledning till varför socialdemokraterna aldrig varit nära att ta makten, trots att man faktiskt är näst största partiet i kommunen. Det finns inget vänsterparti och Miljöpartiet har bara ett mandat i fullmäktige. Den borgerliga alliansen kan däremot samla egen majoritet. Men det saknas också tydliga skiljelinjer i kommunen. Här tycker man faktiskt ganska lika om det mesta.
– Det är inte konfrontation, utan det är mer funktion. Vi jobbar ju så, vi är en liten kommun och har inte tid att bråka så mycket, säger Per-Erik Norlin.
Staten – en yttre fiende
Martin Carling menar att en liten kommun behöver samla sig för att den ”lever under ett ständigt hot”.
– Tillvaron är ganska tuff. Vi har nog med yttre fiender för att behöva ha några inre fiender kan man säga, säger Martin Carling.
Yttre fiender?
– Staten till exempel, som vi inte alltid tycker ger oss rätt förutsättningar, och urbaniseringen som en företeelse. Det gör ju att vi har behov av att hålla ihop och göra det bästa för vår kommun och se till att invånarna får det bra.