Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Osama Miqdad är anställd på IAC Group i Torslanda och är orolig inför framtiden. Hör honom och andra berörda i klippet. Foto: SVT

Fordonsbolaget IAC Group ansöker om konkurs – 1400 anställda påverkas

Uppdaterad
Publicerad

IAC Group Sweden, som producerar interiör till fordon och har cirka 1 400 anställda i Sverige, har ansökt om konkurs. Det uppger bolaget i ett pressmeddelande.

– Det är inte direkt det man ville vakna till, ett sånt besked. Det är jobbigt, säger Ivica Stojkovic, huvudskyddsombud för IF Metall på IAC Groups i Färgelanda.

IAC Group som producerar instrumentpaneler och dörrpaneler till fordon hänvisar bland annat till pandemieffekter.

”Vi har inte kunnat skapa den nödvändiga likviditeten för att kunna fortsätta verka för våra högt värderade kunder i Sverige”, skriver bolaget.

Finns i Färgelanda, Skara och Göteborg

Enligt Ekot berörs cirka 1 400 anställda i bolaget, som har verksamhet i bland annat Färgelanda, Skara och Göteborg.

Enligt Ekot var IAC det bolag i Sverige som förra året hade den största skatteskulden efter pandemin, 1,2 miljarder kronor.

Stor arbetsgivare i Färgelanda

Ivica Stojkovic, huvudskyddsombud för IF Metall på IAC Groups i Färgelanda säger att det här beskedet påverkar hela samhället.

– Ja, frågan är större än bara jobb, säger han.

Han får medhåll av kommunstyrelsens ordförande Ulla Börjesson (S).

– Det kom som en chock, säger hon.

Levererar till Volvo Cars

IAC Group har nyligen sålt sin verksamhet i Storbritannien och meddelat att även verksamheten i Kina ska säljas. Ett av fordonsföretagen som köper produkter av IAC Group är Volvo Cars.

– Vi följer situationen noga och hanterar vår kapacitet och vår produktion enligt etablerade processer för att minska eventuell påverkan. Just nu förväntar vi oss inte att detta kommer att ha någon väsentlig inverkan på våra produktionsplaner, säger Volvo Car Sveriges presschef Magnus Holst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.