Att en älgko aggressivt försvarar sina kalvar är helt naturligt när hon upplever ett akut hot. Problemet är att just den här älgfamiljen har en historia av att röra sig i tättbebyggda områden i Lerum, enligt polisen. Älgarna har flera gånger kommit väl nära människor varpå älgkon ibland gjort utfall.
Det har skapat en växande oro över att människor som bara är ute på promenad i mörkret kan råka riktigt illa ut, som kvinnan som blev attackerad på torsdagen.
– Om det är fara för människors liv och hälsa och det inte finns andra möjliga åtgärder kan man fatta beslut om avlivning om underlaget är tillräckligt för det, konstaterar Stefan Holm, som på fredagen tog beslutet.
Starka känslor
Avlivning av djur väcker alltid starka känslor, och Stefan Holm vet sedan tidigare att det lätt blir opinionsyttringar i form av protestlistor och liknande.
– Men jag vill understryka att en opinion varken gör till eller från. Jag grundar mitt beslut på inrapporterade händelser, inte på vad folk tycker.
Att polisen beslutat om avlivning innebär inte att saken är klar.
– Nej. Att använda kulvapen inne i ett tättbebyggt område låter sig inte göras hur som helst. Men vi använder oss av erfarna jägare och de vet att det är deras ansvar att det är helt riskfritt när de skjuter, säger Stefan Holm.
Kalvarna först
De jägare han redan pratat med säger att det säkraste är att skjuta kalvarna först. Då brukar älgkon lugna sig och återvända till skogs. Men det blir situationen som avgör.
Att det rör sig just om kalvar som är fortfarande är beroende av älgkon har ingen betydelse för beslutet.
– Nej, det är risken för att människor skadas som är helt avgörande. Finns andra möjligheter än avlivning, så... folk har sett på tv hur djur utomlands blir sövda och bortförda med helikopter, men det ska vara rimligt och praktiskt genomförbart också, säger Stefan Holm.