Här spränger försvaret minor i Göteborgs skärgård

Uppdaterad
Publicerad

I mitten av maj upptäcktes över tjugo minor på västkusten utanför Vinga fyr. Nu har Försvarsmakten påbörjat sprängningar för att oskadliggöra dem.

– Vi vill få bort minorna så man fritt ska kunna dyka och fiska där, säger kommunikationschef Melina Westerberg på Sjöstridsflottiljen.

Minsprängningen är en del av marinans höstövning. Under torsdagen hann man oskadliggöra en mina och påbörja röjningen av ytterligare än.

Starta klippet för att se Försvarsmaktens sprängning av minor.

Trots att minorna inte utgör en direkt fara för allmänheten kan inga risker uteslutas i samband med exempelvis trålning, dykning och undervattensarbeten. Därför arbetar försvarsmakten med att oskadliggöra så många som möjligt.

– Vi vill få bort minorna och krympa området där det i dag är ankringsförbud. I sjökortet idag finns det en varning, säger kommunikationschef Melina Westerberg på Sjöstridsflottiljen.

Upptäcktes i våras

De var röjdykarfartyget HMS Spårö som i våras upptäckte en minlinje i Göteborgs södra skärgård i samband med ett sjöövervakningsuppdrag. Minorna identifierades som brittiska sjöminor från andra världskriget.

– Enligt försvarsmakten fälldes totalt 175.000 minor i Östersjön och västerhavet under de båda världskrigen. Man räknar med att cirka 50.000 ligger kvar och marinen jobbar aktivt med att lokalisera dessa.

Fritidsbåtar – håll avstånd

Försvarsmakten har under dagen haft problem med nyfikna personer i fritidsbåtar som kommit för nära området där man nu spränger och går ut med en uppmaning om att hålla avstånd.

– Vi behöver ha fritt omkring oss. Det finns en risk att man kör på den undervattensfarkost som vi har i vattnet efter båten. Vi använder den för att placera sprängladdningen vid minan, säger Melina Westerberg på Sjöstridsflottiljen.

Fram till och med tisdag väntas Försvarsmakten spränga minor i området kring Vinga fyr.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.