– Ibland är man trött, men jag känner mig piggare och mer koncentrerad i skolan. Förr hade jag svårare med det, säger eleven Luna Åman.
Det har pågått sedan oktober. Två dagar i veckan kommer de femte- och sjätteklasselever som vill till gymnastiksalen innan skoldagen börjat. Eleverna får prova på olika idrotter, alltifrån hinderbana, till dans. Och tempot är högt.
– Syftet är att de ska hålla igång och få upp pulsen. Det är den typ av träning som man har sett ger effekt även i andra ämnen, säger idrottsläraren och initiativtagaren Ola Winther.
– Det är kanske inte så lätt alla gånger att ta sig upp en timme tidigare och gå hit och köra, men det är nästan femtio procent av eleverna som kommer hit.
Stöds av forskningen
Att initiativ som detta är bra är forskarna överens om. En undersökning från Lunds universitet visar till exempel att andelen pojkar som klarar gymnasiebehörigheten ökar med daglig idrott. På Velandaskolan ser man också markanta förbättringar i elevernas matteprov efter gymnastiken, både för pojkar och flickor.
Eleverna säger själva att morgongymnastiken ger effekt.
– Det är mycket bra, jag har ökat på min kondition väldigt mycket och jag jobbar mer koncentrerat efteråt, säger eleven Elliot Ericsson.
Blir man inte trött på gymnastik, ni har ju de vanliga idrottslektionerna utöver de här morgonaktiviteterna?
– Nej, jag tycker att det är lagom, säger Luna Åman. Vi vill ha idrott på fredagar också egentligen, så att vi har det alla dagar.
Regeringen säger nej
Men trots att forskningen pekar på fördelarna med mer idrott i grundskolan, och trots att det finns en majoritet för ökad idrott i riksdagen, så har regeringen motsatt sig det. Argumentet från socialdemokratiske idrottsministern Gabriel Wikström har varit att kvaliteten på idrottsämnet måste höjas innan antalet timmar höjs. I stället vill regeringen se mer rörelse under de övriga lektionerna. Men på Velandaskolan hoppas man kunna utöka den frivilliga morgongymnastiken.
– Allt som bidrar till rörelse är bra. Jag tycker att fler idrottstimmar behövs, men kan man lägga in lite mer rörelse även i andra ämnen så har det säkert positiva effekter. Man kan lösa det på flera olika sätt, men att mer idrott behövs är helt säkert, säger Ola Winther.