Det var när Göteborgs stad skulle ha ett event i februari på dagen mot kvinnlig könsstympning som imamen reagerade och skickade ut ett mail. Det gick ut till alla medlemmar i det interreligiösa rådet i Angered, som han själv sitter med i.
Interreligiösa rådet består av bland annat representanter för flera religiösa församlingar i stadsdelen Angered, politiker och stadsdelsdirektören. Ett råd som skall verka ”för ökad förståelse och respekt i samhället”.
Mailet har nu väckt starka känslor i rådet på det sätt som imamen verkar likställa frivillig könskorrigering med kvinnlig könsstympning.
– Det är djupt problematiskt, säger rådets ordförande Karolina Mildgrim (KD).
Råd för ökad förståelse
Så här skriver imamen i mejlet angående dagen mot könsstympning:
”Hej kollegor och Göteborgs stad! Jag tycker att det är bra att uppmärksamma och motverka kvinnlig könsstympning och alla formers förtryck och kränkning.
Men vilken kvinnlig könsstympning pratar Göteborgsstad om? Den som görs i modernismens namn eller den som görs i ”de primitivas kulturs” namn, där borta i ”tredje världen”
Varför tillåter annars lagen s.k. sexuell transplantationer som manipulerar både könen ännu värre? Eller menar man att det finns en smart stympning som är ok att ha och en barbarisk stympning som måste bekämpas??”.
Imamens mejl avslutas med följande:
”Jag hejar inte vilken könsstympning som helst men jag måste tyvärr också avsky hyckleri lika mycket.”
Kan uteslutas
Karolina Midgrim (KD) vänder sig mot det imamen skriver.
– Det går överhuvudtaget inte att likställa. Vid könskorrigering finns det för det första ett samtycke, det är läkare inkopplat och man gör utredningar. Man försöker lindra ett mänskligt lidande. Men vid kvinnlig könsstympning är det raka motsatsen, säger hon.
SVT Nyheter Väst har på många sätt, och under flera dagar, försökt få tag på imamen. Men utan att lyckas. Inte heller rådet har fått något tydligt svar på sina frågor kring imamens mejl.
Förståelse och respekt är något som rådet ska jobba med, kan han göra det?
– Det återstår att se när vi pratat med honom. Vi behöver prata innan vi går vidare. Vi behöver mötas öga mot öga, säger Karolina Mildgrim (KD).
Lärare i grundskolan
Mannen ifråga arbetar för Göteborgs moské, stadens största, men även som lärare på en muslimsk grundskola i staden. I rådet representerar han, enligt Angereds stadsförvaltning, bland annat integrationsföreningen Leva tillsammans.
En person som arbetar med imamen berättar att imamen ansåg att det han skrev handlade om en intern diskussion i rådet och att innehållet inte var avsett för en öppen diskussion. Hans åsikter ska också ha varit hans personliga och inte skrivits som representant för någon annan.