• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Impopulär mat får konsekvenser

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler kommuner i Västsverige och Halland tjänar miljoner på att byta hemtjänstens varma mat mot kall micromat. Men den impopulära maten kan få allvarliga konsekvenser.

Stellan Andersson i Alingsås fick tidigare kyld mat, men slängde ofta microlådorna och levde istället på kaffe, smörgåsar och mjölk. Han lade sig hungrig, fick magproblem och kunde tillslut varken hålla humör och livsglädjen uppe.

– Det var som diskvatten det vi fick då. Och när man får den bilden i huvudet är det inte så lätt att äta. Så jag sa attt nu vill jag inte ha mer mat, säger han.

#gammalidag

Smaken försämras

Och faran med att de äldre har svårare att få i sig vad de behöver när de inte uppfattar maten som aptitlig, bekräftas av näringsexperten Helen Lindqvist, lektor vid livsmedelsvetenskap på Göteborgs universitet.

– Generellt så försämras smak, luktsinne och aptit när man blir äldre. Så det viktiga är ju att man faktiskt äter maten, och att man tycker att den är god. Annars spelar det ingen roll vad den innehåller.

Västnytt har tidigare berättat om Margit och Bengt Samuelsson i Jonsered som sagt upp kommunens matabonnemang eftersom micromaten som nu serveras fått dem att tappa matlusten. Och de är inte ensamma.

I Partille valde över 90 procent av de äldre bort kyld mat när de kunde. Och statistik från Region Halland visar att när Hylte gick över till micromat sjönk matabonnenterna från 126 till 37. Motsvarande siffror sågs i Varberg där antalet gick ner från 360 till 245.

Hämtar från stan

I Alingsås blev protesterna, från bland andra Stellan Andersson, så höga att flera av de privata hemtjänsterna nu slopat micron helt. Istället hämtar de nu mat från stadens lunchställen.

– Det var stora önskemål om den varma maten. Man tyckte att den kalla var väldigt tråkig och den stod i kylskåpet en vecka. Vår verksamhet bygger ju på nöjda kunder, säger Frida Reiser, verksamhetschef på Attendo kundval i Alingsås.

De varma lunchleveranserna i Alingsås kostar 58 kronor per portion, jämfört med Bengts och Margits 40 kr för microlådorna i Partille. Ett pris som enligt verksamhetschefen inte avskräckt de äldre.

– För oss är det viktiga att man är nöjd och att man får det man önskar. Totalt sett så tror vi att vi vinner på detta, säger hon.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#gammalidag

Mer i ämnet