Ett montage med en bild på en polisman och en kvinna som håller upp en banderoll där det står: Stoppa kriget nu.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Till höger: Frilansjournalisten Khulud Shaban har en stor familj i Gaza, en del har lyckats ta sig Egypten. Andra har fördrivits från sina hem, berättar hon. Foto: SVT

Inför årsdagen: Stor demonstration i Göteborg till stöd för Gaza

Uppdaterad
Publicerad

Över 800 personer samlades på söndagen på Gustav Adolfs torg i Göteborg för att demonstrera mot kriget i Gaza, inför årsdagen av kriget som inleddes efter Hamas attack i Israel den 7 oktober.

– Jag hoppas bara på att det här kriget tar slut, säger frilansjournalisten Khulud Shaban.

På måndag den 7 oktober har det gått ett år sedan Hamas attack mot Israel. Efter attackerna inledde Israel kriget i Gaza.

– Vi har så mycket ilska inom oss och vi försöker få ut det genom att demonstrera och uppmärksamma det som händer i Gaza och det är därför jag är här i dag, säger Khulud Shaban, frilansjournalist, som skrivit för bland annat Proletären.

Krig mellan Israel och Hamas

”Vi har 7 oktober varje dag”

Khulud Shaban har en stor familj i Gaza, en del har lyckats ta sig Egypten. Andra har fördrivits från sina hem, berättar hon.

– Det är en väldigt dålig situation för dem. Många är skadade och många har också dött.

I morgon är också årsdagen för Hamas attack. Hur ser du på det?

– Vi har 7 oktober varje dag. Vi har laglig rätt att försvara oss och ta vår frihet. För även vår fiende har rätt att försvara sig, säger Khulud Shaban.

Flera olika flaggor

Varje helg sedan kriget bröt ut har det genomförts demonstrationer till stöd för Palestina. Kristofer Lundberg (V) är arrangören av dagens demonstration.

– Vi är jättenöjda med dagens demonstration. Det kom totalt 3 000 personer under hela demonstrationen, säger han.

På plats under demonstrationen fanns utöver den palestinska och libanesiska flaggan även personer som hade en Irans flagga och en Hizbollah-flagga.

– De stod utanför demonstrationen för att vi inte vill ha det i demonstrationen. Vi tillåter inga partisymboler. De enda tillåtna flaggorna var från Libanon och Palestina, säger Kristofer Lundberg (V).

Det fanns personer som gick runt med tröjor med trycket: ”Palestine 7 october”. Vad betyder det?

– Det får man fråga dem.

Det kan ju tolkas som att man syftar på Hamas attack den 7 oktober?

– När vi har valt den här dagen: 7 oktober så syftar vi på ett år av folkmord, säger Kristofer Lundberg (V).

Stängts av som ordförande

Nyligen stängdes Lundberg av som ordförande för Vänsterpartiets partiförening i Angered. Orsaken var bland annat incidenten som uppstod mellan honom och journalisten Joakim Lamotte i samband med en tidigare Palestinademonstration.

Båda polisanmälde varandra. Brottsmisstankarna mot Joakim Lamotte är dock avskrivna.

– Mig veterligen vet jag inte vad jag är anklagad för. De säger att det är misshandel men jag har inte utdelat ett enda slag. Jag har sett på övervakningskamerorna och det stämmer överens med vad jag har sagt i förhör, säger Kristofer Lundberg (V).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet