Trots elkris: Därför släcker inte Liseberg sin belysning

Uppdaterad
Publicerad

Med tusentals besökare varje dag under Halloween och jul så slukar Liseberg stora mängder el. Trots det kommer parken i år inte släckas ner utan vara lika upplyst som vanligt.

– Det är inte den stora energitjuven, säger Mårten Westlund, tillförordnad marknadsansvarig på Liseberg.

Varje år tänds nöjesparken upp under Halloween och under jul. Miljontals lampor är virade runt träden och längst upp i Lisebergstornet brukar den ikoniska julgranen trona.

Men trots att vi är mitt i en elkris – med skenande priser – är elen inget som Liseberg själva är oroliga för.

– Vi kan ju tacka vår lyckliga stjärna att vi band våra elpriser för runt ett halvår sedan, säger Mårten Westlund.

Fastigheterna är den största elboven

Inte heller verkar man anse att förbrukningen är ett problem när det gäller belysningen i parken. Nästan alla lampor har bytts ut till LED-lampor och den stora elslukaren är därför fastigheterna, som står för 60 procent av parkens totala elförbrukning.

Totalt förbrukar parken mellan 60 000 – 70 000 kilowattimmar el på en vanlig dag under Halloween och jul. Hur stor andel som går till belysningen kan Liseberg inte uppge, när SVT frågar.

Så inga lampor kommer att släckas på Liseberg den kommande säsongen?

Jo en hel del lampor kommer att släckas när vi inte har öppen park. Men det ljuset som syns utåt, som gläder göteborgarna, kommer vi fortsätta ha, för det är inte den stora energitjuven.

”Släcka, stänga, minska”

Trots att Liseberg har bundit sina elkostnader så säger de sig ändå vilja försöka minska på elen för att inte belasta systemet. Sedan 2015 har nöjesparken haft målet att minska sin elförbrukning med 30 procent fram till 2025, hittills har de minskat med 20 procent.

Planen är att sätta igång ett internt åtgärdsprogram där man ska bli bättre på att stänga dörrar, släcka ljus som inte används, och minska på den elen man kan utan att upplevelsen förminskas.

Något mål för hur mycket el Liseberg kommer dra ner på i vinter har inte satts upp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.