Ett montage med en bild på en kvinna som pekar mot sjön och en bild på ett vindkraftverk i Tranemo kommun.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I kippet berättar Ingela Cronholm Edgren om sin oro för vindkraftverk på sin mark. Foto: SVT

Ingela i Tranemo tackade nej till mångmiljonbelopp – vill inte ha vindkraft

Uppdaterad
Publicerad

Elva vindkraftverk – upp till 300 meter höga. Det är Ingela Cronholm Edgren nu rädd ska bli verklighet runt byn Ljungsarp i Tranemo kommun.

– Inga pengar i världen är värt det om jag inte kan bo här, säger hon.

I slutet av 2022 får markägaren Ingela Cronholm Edgren brev från ett företag som vill bygga en vindkraftspark i byn Ljungsarp där hon bor. De är villiga att betala nästan en halv miljon kronor per år för att få arrendera marken – i 35 år.

Men Ingela tackar nej.

– Jag vill bo här resten av mitt liv. Detta skulle kunna bli verklighet när jag är pensionär, då vill jag gå hemma, utan solblink och ljudbuller, säger hon.

Företaget vill hemlighålla avtalet

I Ljungsarp pratas det nu om upp till 300 meter höga vindkraftverk, säger Ingela Cronholm Edgren. Informationen kommer från markägare som valt att gå vidare med erbjudandet. Detta trots att företaget bakom vindkraftsparken vill hemlighålla innehållet, enligt handlingar som SVT Väst tagit del av.

– Det innebär att man inte får diskutera avtalen med någon annan. Det kan vara så att grannfastigheten inte får en krona, men blir otroligt drabbad, säger Ingela Cronholm Edgren.

”Vi säljer vår skog”

Det finns ju ett behov av grön el i hela landet?

– Vi har redan elproduktion så det täcker behovet för vårt land. Elen blir samma sak som att vi säljer vår skog, det är pengar det handlar om.

Välkomnar dialog

Daniel Pettersson är projektledare på Galileo Energy, som vill etablera sig i Ljungsarp. Han bekräftar att ersättningen till markägarna handlar om hundratusentals kronor om året i 35 år. Han säger även att vindkraftverken skulle kunna vara upp till 300 meter höga, men att det behövs fler utredningar innan företaget vet vad som är lämpligt.

När det gäller kritiken från markägarna berättar han att det finns ett blandat intresse.

– Det är väl sunt att vara kritisk. Jag hade gärna pratat med de som har åsikter för att bilda oss en uppfattning, säger Daniel Pettersson.

Angående varför avtalet måste hållas hemligt berättar Daniel Pettersson att formuleringen är gammal och att det missats att tas bort. Han meddelar att de nu kommer att justera det.

Spela klippet ovan för att höra Ingelas oro.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.