Under helgen har ljuskonstfestivalen Island of light världspremiär på Smögen. Under fyra dagar samlas världskända ljuskonstnärer tillsammans med nordiska och svenska aktörer i skärgården.
– Det är väldigt spännande, det är konst där ljuset är mediumet för konstutövandet, säger Dulce Ahlberg som är initiativtagare och själv driver ett galleri på Smögen.
De världskända konstnärerna har tidigare varit i bland annat London, Lyon, New York och Sidney, men nu styr de alltså kosan mot en ö ute i Bohusläns skärgård.
– Det är tre världsnamn som kommer för att de får presentera sin konst i en helt ny miljö och på ett sätt de inte tidigare gjort. De har blivit väldigt fascinerade av naturen här. Det är Paul Friedlander, Teresa Mar och Rune Guneriussen som kommer.
”Ljuskonst görs ofta i stadsmiljöer – Smögen blir något annat”
Festivalen började under torsdagen och håller på helgen ut. Enligt Dulce Ahlberg har det tidigare aldrig arrangerats en ljuskonstfestival i naturen.
– Vår festival kommer ha en nordisk prägel. Det finns ljusfestivaler i världen, vår är unik då vi använder naturen istället för torg, gator och fasader, säger hon.
Konstfestivalen är från 20 till midnatt samtliga kvällar. Och det kommer visas konst både på land och från hav.
– Man kan med sin egen båt och följa vår karta, och det kommer också finnas guidade båtturer (som inte är gratis, reds anmärkning). Man kan också se konsten som reflekteras i vattnet från land.
Har någon varit kritisk till festivalen?
– Inte vad jag hört. Det jag hört har varit väldigt positivt och folk är väldigt nyfikna på vad det här är, säger Dulce Ahlberg.
Fakta Island of light
En internationell ljuskonstfestival som äger rum på Smögen 13-16 september.
Festivalen som är gratis och finansieras av stöd från kommunen, Västra Götalandsregion och Leader, samt genom privat stöd och ideellt arbete.
Delar ur programmet:
* På hamnpiren placerar Paul Friedlander från London ut sina sex meter höga kolonner.
* På Vallevikens klippor arrangerar de första studenterna från den audiovisuella utbildningen vid Dalarnas universitet en monumental happening i ljud och ljus.
* Konstnärernas kollektivverkstad i Göteborg ljussätter jätteskulpturer och placerar dem mitt i bryggvimlet.
* Teresa Mar från Wien har också valt ut platsen för sitt konstverk. Som flera av konstnärerna har hon på eget initiativ besökt Smögen för att försöka bedöma om festivalen Island of light kunde vara något för henne eller inte.
* Norske Rune Guneriussens lampor ska locka besökare ut på de yttersta klipporna.
* Heather Keith från Kanada är på plats.
* Av återvunnet material från fiskareföreningen Norden ska barnen illustrera hur de skulle se ut om de vore en blomma. Det blir 80 miljövänligt lysande plastblommor på Smögens torg.
* Festivalen bjuder in till en workshop om rollen som både konstnär och vetenskapsman med Paul Friedlander. Och bland andra:
Thomas Hjertberg, professor i polymerteknologi, Borealis: Plast i havet det finns lösningar.
Martin Hassellöv, professor, Institutionen för Marina Vetenskaper, Göteborgs universitet: Havets Hållbarhet
Sixten Söderberg, fiskareföreningen Norden: Miljöanpassat fiske- och fiskeredskap
Paul Friedlander, konstnär/vetenskapsman Workshop: Kinectic Light Art