På MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, ansvarar man för landets alla skyddsrum. Och den vanligaste frågan myndigheten får är: Var finns det närmaste skyddsrummet?
Det förändrade världsläget har gjort att civilförsvarsanläggningar nu ska inventeras. Regeringen beslutade 2015 att återuppta planeringen för civilförsvar.
– Vi har ett nytt säkerhetspolitiskt läge i Sverige och vi måste titta på de lokaler som kommunen har – behövs de eller behövs de inte. De har varit i malpåse i kanske 15 år, säger Magnus Dyberg-Ek, samordnare på MSB.
Kvarnberget döljer stort skyddsrum
I Storgöteborg finns nästan 5.000 skyddsrum med totalt över en halv miljon skyddsplatser. Ett av de större skyddsrummen ligger under Kvarnberget, mitt inne i centrum. Skyddsrummet är en kvarleva från civilförsvarstiden och kalla kriget och är inget vanligt skyddsrum. Här finns plats för som mest 2500 personer. Räddningstjänsten i Storgöteborg ansvarar för underhållet och det är inga problem att köra in med en bil genom en vällåst stålport, för att komma till dörrarna som leder in till själva skyddsrummet.
Om du berättar att det finns ett så här pass stort skyddsrum mitt inne i centrala Göteborg, vet folk om det?
– Nej jag har många vänner som inte har en aning om att det ligger ett skyddsrum här, så det är nog inte så många vet om det, säger Kenneth Wassberg, larmtekniker Räddningstjänsten Göteborg.
Efter att ha gått igenom ytterligare en låst dörr, förbi en skylt som det står gassluss på, kommer vi in en hangarliknande korridor, kanske 50 meter lång. Det här är bara en liten del av skyddsrummet. Lysrören i taket lyser kallt, men det luktar friskt och det är välstädat. Med 48-timmars varsel ska skyddsrummet vara klart för att ta emot medborgare när det behövs.
Ledningscentral i malpåse
– Vi kan börja med att gå upp till Göteborgs gamla ledningscentral, säger Kenneth, och vi fortsätter in genom en dörr i slutet av lokalen, en trappa leder uppåt, vi svänger av vänster och kommer in i en sovsal med ett tiotal våningssängar i metall.
Madrasser, kudde och filt ligger på plats på varje säng. Här inne är det varmt, nästan för varmt och det känns som att någon glömt att skruva ner värmen. Vi forsätter in i en lokal som är mer kontorsaktig, några skrivbord står i ett hörn och en gammal bakelittelefon har blivit kvar på ett av borden. De stolar som finns, ser ut som de blivit över från något gammalt kontor. Här är platsen för Göteborgs ledningscentral.
Märker du av att folk frågar mer om skyddsrum och säkerhet än vad de gjorde förr?
– Nej det skulle jag inte vilja påstå, men när man läser tidningar och ser på tv så tror jag att folk blir mer medvetna om att de vill veta var skyddsrummen finns, säger Kenneth Wassberg.
Ökat intresse
På Myndigheten för samhällsskydd och beredskap i Karlstad, som ansvarar och inspekterar de drygt 65.000 skyddsrum i Sverige, har man definitivt märkt av det ökade intresset.
– Ja, man ställer frågan: Var finns mitt närmaste skyddsrum? man är helt enkelt intresserad av vad det finns för resurser, säger Björn Ekengren, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.
På vilket sätt märker ni av det?
– Vi ser det i den frågelåda vi har, mail som kommer in, telefonsamtal och twitter. Det är den vanligaste frågan: Var kan jag hitta mitt skyddsrum? och vi märker att det debatteras i samhället på ett helt annat sätt än tidigare och det ger utslag här, säger Björn Ekengren.