I klippet hör du Anders Forsberg (M) och socialchef Tanja Mattsson om hur Bengtsfors ska arbeta med språkstödjande insatser inom omsorgen.
Bengtsfors kommun vill både införa språktest och särskild språkutbildning för omsorgspersonal. Nu har socialchefen fått i uppdrag att ta fram ett förslag på hur man ska arbeta i verksamheten för att stärka språkutvecklingen. Förslaget ska sedan presenteras till våren ihop med en ny plan för äldrevården.
– Vi kommer att titta på flera olika sätt att säkerställa att vår personal har rätt språkkompetens, säger socialchef Tanja Mattsson.
Flera kommuner inför språktester
Och Bengtsfors är inte ensamma om att ta den här typen av beslut. Under hösten beslutade Göteborgs stad att införa tester vid nyrekrytering inom äldreomsorgen och nyligen klubbades också ett liknande förslag i Lysekils kommunfullmäktige efter en lång debatt.
Regeringens satsning på språkutveckling
I Coronakommissionens första rapport från 2020, uppmanas bland annat kommuner att: ”genomföra språkutbildningsinsatser för personal som saknar tillfredsställande språkkunskaper”.
2021 gav regeringen Skolverket i uppdrag att erbjuda insatser till kommunerna för att stärka språkkunskaperna inom omsorgen, en del i det är att finansiera utbildning av så kallade språkombud, som kan stödja personal vid behov ute på arbetsplatserna. Målet är att det under 2022 ska utbildas omkring 600 språkombud.