Karl-Johan Brindbergs, jaktvårdskonsulent på Svenska Jägareförbundet. Foto: privat

Jägareförbundet: ”Det här är bara vansinnigt”

Uppdaterad
Publicerad

Att hundratals döda gräsänder hittats dumpade i skogen väcker starka känslor även hos Svenska Jägareförbundet.

– Spontant tycker jag det ser bedrövligt ut. Hade de tagit tillvara på de ätbara delarna innan fåglarna dumpats hade det varit en annan sak, säger Karl-Johan Brindbergs, jaktvårdskonsulent på Svenska Jägareförbundet.

Jaktvårdskonsulenten Karl-Johan Brindbergs befinner sig på skjutbanan och skjuter lerduvor när SVT Nyheter Väst får kontakt med honom på tisdagskvällen. Han blir upprörd när han läser texten om de hundratals döda gräsänderna som tillsammans med fodertunnor och kartonger dumpats i skogen utanför Bäckefors i Bengtsfors kommun.

– Spontant tycker jag det ser ganska bedrövligt ut. Vi får sätta ut änder och vi får skjuta dem, men om man bedriver jakt så ska man ta tillvara på det man skjuter. Andkött är gott kött.

Hur ser du på det som hänt?

– Jag förstår att man som privatperson blir upprörd när man ser de här änderna slängda i högar på marken. Även jag som jägare reagerar starkt på den här synen.

Negativ diskussion

Vad kan det här leda till?

– Det är klart att det leder till en negativ diskussion om jakt och jakt på utsatta fåglar. De finns ju de som vill att vi ska förbjuda jakt på utsatt fågel och den diskussionen har pågått i flera år.

Hur vanligt är det här?

– Det är jätteovanligt. Jag har faktiskt aldrig någonsin sett något liknande. Hade de bara tagit tillvara på de ätbara delarna och sedan slängt resten av fågeln eller grävt ned dem hade jag kunnat förstå det.

Hur ser du på det här?

– Det här är bara vansinnigt tycker jag.

Vingklippta änder

Att gräsänderna skulle vara vingklippta har han däremot svårt att tro.

– Jag är skeptisk till att änderna skulle vara vingklippta för man vill ju att en jaktbar fågel ska flyga. Vi har också satt ut änder för jakt. Det gör vi på sommaren när de är fyra veckor och så skjuter vi dem under hösten. Vi klipper inga vingar för det kan skada fågeln, säger Karl-Johan Brindbergs.

Enligt honom måste markägare börja ta ett större ansvar för vilka som använder området.

– Jag vill se ett bättre samarbete mellan markägare och jakträttsinnehavare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.